Rot Balans Nedir?

Aracım neden sağa sola çekiyor?
Sinan Tektaş

Rot Nedir Ne demektir? Rot Ne İşe Yarar?

Rot Balans Nedir?

Rot (yani rot kolu ve rot başı) motorlu araçlarda tekerlerin sağa ve sola dönebilmesi için direksiyon dişli kutusundan çıkan hareketin tekerlere ulaşmasını sağlayan sağ ve sol tarafta birer tane bulunan oynar başlıklı uzun çubuk şeklinde demir parçadır

Rot Kolu Arızası Nasıl Anlaşılır?

Uzun ve düz bir yolda seyir halinde iken aracınız sağa veya sola çekme yapıyor ya da sağa ve sola dönüşlerde lastiklerden ses geliyor ise bu rot ayarında bir sorun olduğunu gösterir. Benzer şekilde yine araç lastiklerinizin yan taraflarında aşınma gözlemliyorsanız bu yine aracınızın rot ayarları ile ilgili bir sorun yaşadığınızı gösterir.

Aracınızın rot ayarlarını her 5-10.000 km’de bir ve 10.000 km yağ değiştirme işlemi sırasında mutlaka yaptırmalısınız. Bu can ve mal güvenliğiniz için oldukça önemli ve ihmal edilmemesi gereken bir işlemdir. 

Rot kolunun yapacağı arıza rot kolunun iç bağlantı ucunda bulunan mafsal şeklindeki küresel bağlantısının boşluk yapmaya başlamasından kaynaklanır. Kullanıcı tarafından bu boşluğu anlamanın 3 faklı yolu vardır. Birincisi direksiyonu hafif sağ sol yaptığınızda mevcut olan direksiyon boşluğunun çoğalmasıdır. Direksiyondaki boşluk direksiyon mekanizmasının herhangi bir parçasından meydana gelebilir, fakat bu boşluğa en çok rot kolu sebep olmaktadır.  Bu boşluğun çoğaldığını aracınızı kullanırken edindiğiniz tecrübelere dayanarak tespit edebilirsiniz. İkinci yöntem ise aslında bir yöntem değil belirtidir. Aracınız ile seyahat ederken aracınızın sağa ve sola kontrolsüzce çekmesidir. Bu dengesiz sağa sola çekme aracınızın direksiyon mekanizmasında rot kolunda ya da rot kolunda bir problem olduğunun belirtisidir. Üçüncü ve son yöntem ise fiziksek olarak kontroldür. Bu yöntemi uygulamanın 2 farklı yolu vardır. İlk uygulamada 2 kişi olmak gerekir, bir kişi direksiyon başında hafif sağ sol hareketi yaparken diğer kişinin gözü rot kolunda olmalı ve boşluk olup olmadığını kontrol etmelidir. Diğeri uygulama yöntemi ise lastiği tam sağ veya tam sol yaparak rot kolunana ulaşmak ve levye ile küresel mafsalı kanırtarak boşluk olup olmadığını kontrol etmektir.

Rot Balans Ayarı Nedir? Rot Balans Ayarının Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Rot Balans Ayarı Nedir? Rot Balans Ayarının Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Rot Balans Ayarı; aracın üzerinde yer alan ön takım diye adlandırılan ön lastiklerinin yön durumu ve ağırlığın her noktaya uygun bir biçimde dağılması için gerekli olan ayarın ismidir.

Balans Ayarı Nedir?

Balans, araç tekerleklerinin aralarındaki açı ve doğrultularının birbirine eşit olması durumudur. Balans, aracın seyir halinde iken dengede gitmesini sağlar. Bu nedenle de yine güvenli sürüş için büyük önem arz eden bir diğer bölümdür.

Balans Ayarı Nedir?

Aracın uzun yolda seyir halinde iken titreme yapması balans ile ilgili bir sorun olduğunun en önemli işaretlerinden biridir. Araç seyir halinde iken tekerleklerin birbiri ile uyumsuz çalışması ve ayarsız olmasına bağlı olarak titremeye sebep verir ve aracın denge sistemi bozulur.

Aracın balans ayarı rot ile birlikte yapılmaktadır. Bu nedenle rot balans bakımı diye adlandırılır. Bu nedenle balan ayarlarınızı da, rot ayarında olduğu gibi her 5-10.000 km’de bir ve 10.000 km yağ değiştirme işlemi sırasında mutlaka yaptırmalısınız.

Yeni blog yazılarımızdan, Rentiva.com avantaj ve fırsatlarından haberdar olmak için bizi takip etmeyi unutmayın.

Rot Ayarı Nedir?

Rot Ayarı Nedir?

Rot ayarı, araç direksiyonu herhangi bir yöne çevrildiğinde tekerlerin de aynı yöne bakıyor olmasını sağlayan ayardır, rot ayarı sayesinde araç direksiyonun çevrildiği yöne doğru hareket eder.

Yorumlar


Uyarı: sinantektas.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sinantektas.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
Dikkat!

1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşılmamalıdır.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]