V6 Motor Nedir?

Sinan TektaÅŸ
Sıralı 6 silindirli motorlar dağıtılmış parçalar

V6 motor, tek bir krankı çeviren, üçerli iki sıra halinde altı silindirden oluşan V tipi motordur. V6 motorlar, genellikle 2.0 L ila 4.3 L hacim arasında, sıralı dört silindirli motorlardan daha kısa ve V8 motorundan daha küçük olup en kompakt motor konfigürasyonlarından biridir. Kısa uzunluğu nedeniyle, yaygın olarak önde enlemesine önden çekiş düzenine daha iyi uymaktadır.

 Sıralı 6 Silindirli Motorlar

Resimde gösterildiği gibi, düz 6 motor, simetrik olarak birbirine eşleştirilmiş iki adet 3 silindirli motordur, dolayısıyla piston 1 her zaman piston 6 ile aynı konumdadır, piston 2, piston 5 ile aynıdır... diğer bir deyişle, piston Motor uçtan uca dengelenmiştir ve 3 silindirli motorların aksine dengeleme miline ihtiyaç duymaz.

Peki ya dikey/enine kuvvetler? 3 silindirli motorlarda olduğu gibi, birinci dereceden veya ikinci dereceden bağımsız silindirler tarafından üretilen dikey ve enine kuvvetler birbirleriyle tamamen dengelenir. Ortaya çıkan titreşim neredeyse sıfırdır, dolayısıyla satır içi 6 neredeyse mükemmel bir konfigürasyondur.

Inline-6, neredeyse mükemmel bir iyileÅŸtirme sunabilen tek konfigürasyon deÄŸildir, ancak aralarında en kompakt olanıdır. Tüm boxer motorlar mükemmel ÅŸekilde dengelenmiÅŸtir, ancak bunlar iki geniÅŸtir ve blokların, kafaların ve valf diÅŸlilerinin kopyalarını gerektirir. V12 motorlar da mükemmel bir dengeye ulaşıyor, ancak açıkçası çoÄŸu seri üretim otomobilin ulaÅŸamayacağı bir yerde. Otomotiv mühendisleri bunu uzun zaman önce biliyorlardı; bu nedenle Rolls-Royce Silver Ghost, Bentley Speed ​​Six, Mercedes SSK, birçok Bugatti, Jaguar XK serisi ve BMW'nin çeÅŸitli modelleri gibi en iyi klasik motorların çoÄŸunun sıralı 6 olduÄŸunu

V6 Motorlar

Volkswagen'in 15° VR6'sı (daha sonra tartışılacaktır) hariç olmak üzere V6 motorları, yalnızca sıralı 6'nın V ÅŸeklinde düzenlenmiÅŸ iki sıraya bölünmesiyle yapılmaz. Bir V6'nın çok farklı bir krank mili vardır - 7 yerine yalnızca 4 ana yatak. BaÅŸka bir deyiÅŸle, iki bitiÅŸik yatak arasında, biri A sırasından, diÄŸeri B sırasından olmak üzere 2 silindir için krank atışları vardır. V8 motorlarda ise bu 2 silindir ortaktır. Aynı krank pimi için V6 motorunun, krank pimini, bu pimler arasında bir açılma açısı olacak ÅŸekilde iki parçaya bölmesi gerekir (90° V6 için 30° açılma açısı; 60° V6 için 60° açılma açısı). Bunlar aÅŸağıda gösterilmektedir.


Daha iyi bir denge saÄŸlamak için çoÄŸu V6, bankların birbirine 60° veya 90° açıyla yerleÅŸtirileceÄŸi ÅŸekilde düzenlenir. Bu ÅŸekilde A bankındaki silindirlerin hareketi B bankındakilerle eÅŸleÅŸir, böylece banklar arasında titreÅŸim oluÅŸmaz. Ayrıca 3 silindirli motorlarda olduÄŸu gibi düşey ve enine titreÅŸim yoktur.

Bununla birlikte, hem 60° hem de 90° V6'lar, özellikle 90° V6 için olmak üzere, 3 silindirli motorlar gibi uçtan uca titreÅŸime sahiptir. (üzgünüm, teorim yok) TitreÅŸimi bastırmak için krank hızında ters yönde dönen tek bir dengeleyici mile ihtiyacı var. Dengeleyici ÅŸaft V-vadisinin içinde yer alır, dolayısıyla yer kaplamaz. Öte yandan, 90° V6'nın üretim açısından belirleyici bir avantajı vardır; her ikisi de 90° olduÄŸundan V8'in üretim hattında iÅŸlenebilir. (V6'dan farklı olarak V8 yalnızca 90°'de optimize edilebilir) Bu, üretim maliyetinden büyük oranda tasarruf saÄŸlar. Bunun bir örneÄŸi, V8'lerle aynı mimariyi paylaÅŸan ancak bir denge miliyle eklenen Mercedes'in süper pürüzsüz 2,4 ila 3,2 litrelik V6'larıdır.


60° V6, yeterli tasarımlı motor montajı ile çoÄŸu, denge miline ihtiyaç duymadan neredeyse sıralı 6 motorlar kadar pürüzsüz hale getirilebilecek ölçüde daha pürüzsüzdür. Ayrıca daha dardır ve enlemesine monte edilerek FWD arabalarına paketlenmesi çok daha kolaydır.

60° V6 ve Inline-6

Alan verimliliÄŸi giderek daha önemli hale geldikçe çoÄŸu otomobil üreticisi V6'yı tercih ediyor. En etkili V6 belki de Alfa Romeo'nun GTV6'da kullanılan 2,5 litrelik 60° V6'sıydı. V6'nın kompakt, güçlü ve sorunsuz olabileceÄŸi konusunda bir üne kavuÅŸtu. EÅŸdeÄŸer bir sıralı 6 o arabanın küçük ve eÄŸimli motor bölmesine asla sığmazdı. BMW'nin ÅŸeklini Alfa ile karşılaÅŸtırdığınızda V6'ların paketleme avantajını anlayacaksınız.

Sıralı altılı motorların önden çekişli araçlarda kullanılması da neredeyse imkansızdır. Volvo S80 kadar geniş bir otomobil bile, motor bölmesinde enlemesine monte edilen 2,9 litrelik sıralı altılı motora yer açmak için dünyanın en kısa vites kutusunu sunmak zorunda.

Boyuna monte edilen sıralı-6'nın bu tür sorunları yoktur, ancak kuzey-güney yönünde çok fazla alan kaplar, dolayısıyla kokpit odasına katkıda bulunabilecek bir miktar alan kullanır.

Ancak BMW hala sıralı 6 motorlara sadıktır. Sonuç olarak sıralı 6 motor daha verimli ve aynı zamanda daha akıcıdır. V6, valf diÅŸlilerini ve eksantrik millerini kopyaladığından (sürtünme kaybını artırır) daha fazla enerji kaybına neden olurken, 2 silindir sırasının kullanılması daha fazla ısı kaybına neden olur. Ãœretim maliyeti açısından, V6'da 3 ana yatak daha az olmasına raÄŸmen, daha fazla valf diÅŸlisi var; bu da çift kam, hidrolik iticiler/parmak takipçisi ve deÄŸiÅŸken valf zamanlaması ile günümüzde giderek daha pahalı hale geliyor. Inline-6 ​​eÅŸdeÄŸer V6'dan daha ucuz olacak.
Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]