Fren Arızaları

Sinan Tektaş

Araç Fren Arızaları ve Çözümleri 



                  Video; Bölümleri⬇️

00:00 1.   Fren servosu arızası
04:46 2.   Fren merkez silindiri nedir?
                 Ne işe yarar?
13:29 3.   ANA Silindir
                 Fren merkez silindiri in parçaları
15:00 4.   Kampanyalı fren sisteminin
                  arızaları ve belirtileri
18:00 5.   Diskli fren sisteminin arızaları ve                             belirtileri
20:11 6.   Diferansiyel ne dir?
                 Diferansiyel arızaları parçaları ve                             çeşitli nelerdir?
25:20 7. Fren durma mesafesi (takip mesafesi)

Hayati Bir Önem Taşıyan Fren Sistemi Arızasına dair Belirtiler ve Çözümleri Nelerdir?

Fren sistemi, hidrolik yağ basıncı ile çalışır. Sıkışmayan sıvı, frenlere basınç uygulayarak etki tepki sonucu basıncı sisteme iletir ve araç durur. Pek çok farklı parçanın etkileşimi sonucu çalışan fren sistemi arızasının farklı nedenleri ve belirtileri olabilir.

Fren arızası belirtileri arasında fren pedalının yumuşamaya başlaması ilk sırada yer alır. Fren pedalının yumuşaması, farklı sebeplerden dolayı meydana gelebilir. Bir diğer belirti ise frenin arıza yaptığına dair uyarı sisteminin aktive olmasıdır.

Fren sistemine dair arıza belirtisi görmeniz durumunda aracı, en yakın bakım servisine götürerek uzman personellerden yardım talebinde bulunmalısınız.Fren sistemine dair arıza belirtisi görmeniz durumunda aracı, en yakın bakım servisine götürerek uzman personellerden yardım talebinde bulunmalısınız.

Fren sistemine dair arıza belirtisi görmeniz durumunda aracı, en yakın bakım servisine götürerek uzman personellerden yardım talebinde bulunmalısınız.

Fren Arıza Uyarısı

Fren arıza sistemi, aracınızın fren sisteminde meydana gelen bazı arızalar sonucunda sizi uyararak olası kazaları önlemeyi amaçlar. Bu sistem, aracın fren bölümü ile koordineli olarak çalışarak sorunları anlık olarak iletir.

Aracın, fren arıza uyarısı vermesinin birden fazla sebebi olabilir. Basınç uygulayarak frenlerin çalışmasını sağlayan hidrolik yağı taşıyan kablolarda meydana gelen problemler, arıza uyarısına yol açar. Kabloların kopması, yağın boşalmasına neden olarak basıncı engeller ve frenlerin tutmasını önler.Aracın, fren arıza uyarısı vermesinin birden fazla sebebi olabilir. Basınç uygulayarak frenlerin çalışmasını sağlayan hidrolik yağı taşıyan kablolarda meydana gelen problemler, arıza uyarısına yol açar. Kabloların kopması, yağın boşalmasına neden olarak basıncı engeller ve frenlerin tutmasını önler.

Aracın, fren arıza uyarısı vermesinin birden fazla sebebi olabilir. Basınç uygulayarak frenlerin çalışmasını sağlayan hidrolik yağı taşıyan kablolarda meydana gelen problemler, arıza uyarısına yol açar. Kabloların kopması, yağın boşalmasına neden olarak basıncı engeller ve frenlerin tutmasını önler.

Hidrolik yağ, fren sisteminin en önemli maddesidir. Hidrolik yağın bitmesinin yanı sıra etkisini kaybetmesi de fren sistemi arızalarına yol açabilir. Etkisini kaybeden hidrolik yağ, sistemin ihtiyacı olan basıncı sağlayamaz ve fren sisteminde arıza meydana gelir.Hidrolik yağ, fren sisteminin en önemli maddesidir. Hidrolik yağın bitmesinin yanı sıra etkisini kaybetmesi de fren sistemi arızalarına yol açabilir. Etkisini kaybeden hidrolik yağ, sistemin ihtiyacı olan basıncı sağlayamaz ve fren sisteminde arıza meydana gelir.

Hidrolik yağ, fren sisteminin en önemli maddesidir. Hidrolik yağın bitmesinin yanı sıra etkisini kaybetmesi de fren sistemi arızalarına yol açabilir. Etkisini kaybeden hidrolik yağ, sistemin ihtiyacı olan basıncı sağlayamaz ve fren sisteminde arıza meydana gelir.

Fren uyarı sistemi, ABS’li araçlarda da yer alır. ABS’li araçlarda aktive olan uyarı sistemi, araç yazılımında bir problem olduğuna işarettir. Bu problemin, kısa süre içerisinde çözülmesi için araç bakım servisinden yardım istemeniz önerilir.

Fren uyarı sistemi, ABS’li araçlarda da yer alır. ABS’li araçlarda aktive olan uyarı sistemi, araç yazılımında bir problem olduğuna işarettir. Bu problemin, kısa süre içerisinde çözülmesi için araç bakım servisinden yardım istemeniz önerilir.

Fren balatasının yıpranmaya başlaması, fren uyarı sistemini çalıştırır. Yıpranan balatanın, sürtünme kuvveti azalır. Sürtünme kuvvetinin azalması ile beraber araç frenleri tutmaz.

Fren balatasının yıpranmaya başlaması, fren uyarı sistemini çalıştırır. Yıpranan balatanın, sürtünme kuvveti azalır. Sürtünme kuvvetinin azalması ile beraber araç frenleri tutmaz.

Fren Sıvısı Kaybı

Fren sıvısı, fren gücünü ve etkinliğini belirleyen bir maddedir. Fren pedalına basıldığında, pedal silindirindeki piston sıkışır. Sıkışma, basıncı artırarak sıvının yüksek basınç oluşturmasını sağlar. Bu sayede araç yavaşlar veya durur.

Fren sıvısının azalması veya sıvıya farklı maddelerin karışması, basıncı azaltarak fren sisteminin aracı durdurmasını engeller.

Fren sıvısının azalması veya sıvıya farklı maddelerin karışması, basıncı azaltarak fren sisteminin aracı durdurmasını engeller.

Fren Silindirlerinde Arıza

Fren sisteminde en az arıza yapan bu parçalar, sistemde oluşan aksaklıkların sebebi olabilir. Genellikle gözden kaçırılan silindir arızası, pistonların etrafını saran keçenin ısınması ve metal aksamın paslanması durumunda uyumsuz hale gelmesi sonucu ortaya çıkar.

Birbiriyle uyumsuz hale gelen parçalar, takılmalara neden olarak hidrolik yağ kaçağı veya azalması sebebiyle sistemin çalışma sürecinde aksaklıklar meydana getirir.

Birbiriyle uyumsuz hale gelen parçalar, takılmalara neden olarak hidrolik yağ kaçağı veya azalması sebebiyle sistemin çalışma sürecinde aksaklıklar meydana getirir.

Frenlerin Hava Yapması

Basınç ile çalışan fren sisteminin hava yapması, son derece riskli bir durumdur. Hava sebebiyle basınç oluşmaz ve araç yavaşlamaz. Frenlerin hava yaptığını, pedalın yumuşamasından anlayabilirsiniz.

Fren sisteminin hava yapmasının birkaç farklı nedeni olabilir. Nedenlerin hızlı bir şekilde tespit edilip onarılması, güvenli bir sürüş olanağı sağlar.

Aracın rezervuar deposunda bulunan kapakta havalandırma deliği yer alır. Bu delikte meydana gelen problemler, fren sisteminin hava ile temas etmesine sebep olabilir.

Hidrolik yağ ile çalışan fren sisteminde, yağ ile ilgili değişiklikler ortaya çıkabilir. Bu değişiklikler direkt olarak frenlere etki eder.

Yanlış yağ seçimi, fren sistemine etki etmeyerek çalışma prensibini bozar. Hidrolik yağ oranının olması gerekenden daha düşük olması, basıncı azaltarak silindirden sisteme havanın ulaşmasına engel olur. Hava ulaşmayan sistem, frene basınç uygulayamaz ve hayati riskler meydana getirir.

Fren sisteminin hava aldığına dair belirtiler görüyorsanız aracınızı vakit kaybetmeden uzmanlara götürebilirsiniz.

Fren Servosu Arızası

Fren servosu, fren sisteminin önemli parçaları arasında yer alır. Fren servosu, frenin güçlü bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bu parça sayesinde frene hafif bir kuvvet uygulayarak aracı yavaşlatabilirsiniz. Ancak fren servosu arızası pedalın zemine yaklaşmasına sebep olarak fren sisteminin çalışmasına engel olur.

Frenlerin Tutmaması

Frenlerin tutmaması, motorlu taşıtlarla ilgili en büyük korkulardan biridir. Fren sisteminin arızalanması sonucunda meydana gelen bu problem, sürücü, yolcu ve yayaları tehdit eder.

Frenlerin tutmamasının bazı sebepleri bulunur. Hidrolik yağın bulunduğu bölümün hava ile temas etmesi, basıncı engelleyerek frenlerin boşalmasına neden olur. Bu nedenle etkili ve doğru bir yağ seçimi yapılarak belirli aralıklarla kontrol edilmelidir.

Hidrolik yağ sisteminde depo kapağındaki problemler, yağ sızıntısına sebep olarak basıncı ve aracın sürüş güvenliğini olumsuz yönde etkiler.

Balatalarda meydana gelen yağlanma veya bitme, sürtünme kuvvetinin azalmasına yol açar. Sürtünme kuvveti azalan balatalar, aracın yavaşlama ve durma işlemlerinin gerçekleşmesine engel olur.

Balatanın yerleştirilirken yanlış konumlandırılmış olması frenlerin tutmasını önleyerek kaza riski yaratır.

Zaman içerisinde fren disklerinde yıpranma ortaya çıkar. Bu yıpranmalar, fren sisteminin doğru şekilde çalışmasını engelleyerek soruna sebep olur.

Frenlerin tutmaması gibi büyük bir risk ile karşı karşıya gelmemek için belirli aralıklarla aracınızı kontrol ettirmeniz gerekir. Fren sisteminin olması gerektiği şekilde çalışmadığına dair bir belirti görmeniz durumunda profesyonellerden yardım almalısınız.

#FrenServoArızasısı #westinghouse#hidrovak#FrenServosu

Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]