Araç LPG Bakımı Nasil Olmalı?

Sinan Tektaş

Araçlarda LPG Bakımı Neden Önemli? LPG’li Bir Araç Bakımı Nasıl Olmalı?

Araç sahibi olan kişiler yakıt tasarrufu konusunda birçok yönteme başvurur. LPG sistemi, benzine göre daha uygun fiyatta olduğu için, otomobil sahipleri LPG’li araçları tercih edebiliyor. Araçların yakıt tasarrufu yapabilmesi için birçok seçenek bulunuyor. Bu seçenekler sürekli olarak yapıldığında yakıt tasarrufu sağlanabilir.  Araçların periyodik bakımlarının zamanında yapılması yakıt tasarrufu için çok önemli bir etkendir. Araçların periyodik bakımı zamanında yapılması aracın güvenliği için de önemlidir.

Yakıt Tasarrufu İçin Neler Yapılmalı?

Araç sahipleri araçlarının daha az yakıt yakması için birçok yola başvuruyor. Fazla yakıt parası harcamamak isteyen otomobil sahipleri, LPG sistemine geçiş yapabiliyor. Aracınıza LPG taktırarak yakıt masraflarınızı azaltabilirsiniz. Yapılan oranlama sistemine göre, LPG’nin benzine göre daha tasarrufluğu olduğu kanıtlanmıştır. Araçların daha az yakıt yakması için dikkat edilmesi gereken detaylar;

Aracın bakımı 10.000 km veya 6 ayda bir önce hangisi dolarsa mutlaka yapılmalıdır.Araç her zaman devrinde kullanılmalıdır.Kaliteli markalardan yakıt alınmalıdır.Ani fren yapmamaya özen gösterilmeli.Klima orantılı bir şekilde kullanılmalı.Çok hızlı veya çok yavaş araç kullanımından kaçınılmalı.Araçlara fazla yük yüklenmemeli.Lastiklerde yeterli hava olduğundan emin olunmalı.Ani kalkış yapılmamalı.

LPG Olan Araç Bakımlarında Nelere Dikkat Edilmeli?

Lpg’li araçlarda bakım işlemleri çok detaylı yapılmalıdır. LPG’li araç bakımı nasıl yapılır sorusu her kullanıcı tarafından merak edilen bir sorudur. LPG sistemlerinde bakım için yapılan işlemleri şöyle sıralayabiliriz;

Regülatörün gaz kaçak veya su kaçağı yönünden kontrol edilmesi. LPG filtrelerin yenisiyle değiştirilmesi.Buji ve kabloları kontrol edilir.Ana bağlantıda yer alan bileşenlerin ve hortumun detaylı kontrolüElektrik sistemlerinin çalışmasını denetlemek ve oksitlenme kontrolleri.Hava filtresi değişimi.LPG sistemlerinin ana parçalarının kontrolleri.Gaz ayarının kontrolü.

LPG’li araçların bakımları 10.000 kilometrede veya 6 ayda bir önce hangisi dolarsa yapılması gerekir. Değiştirilen ürünlerin orijinal olmasına dikkat edilmeli. LPG bakımlarında yedek parça mutlaka orijinal tercih edilmelidir. LPG araçlarının bakımlarını güvenilir yerlere yaptırılması, araç için önemli bir konudur.

LPG’li araçların bakımları iyi bir şekilde yapıldığında, aracın performansı ve yakıt tüketimi doğrudan etkilenir. Bakım işlemlerinde yapılan yanlış dokunuşlar aynı şekilde aracın performansını ve yakıt tüketimini olumsuz olarak etkileyecektir.

LPG Bakımları Ne Zaman Yapılır?

LPG sistemine sahip olan bir aracın bakımları 10.000 kilometre veya 6 ayda bir ( önce hangisi dolarsa) şeklinde yapılması gerekir. Bakımların geciktirilmesi sonucunda aracın sadece yakıt tüketimi etkilenmez. Bakımlarının yapılması durumunda motor arızası vererek yolda kalmanıza neden olabilir. Bakımlarda dikkat edilmesi gereken konulardan biri de, bakım konusunda tecrübeli kişilerin seçilmesidir. Yanlış yapılacak bir bakım işleminde LPG sisteminin büyük zararlar görebileceği mümkündür.

Sık Sorulan Sorular;

Farklı Marka LPG Beyni Uyum Sağlar Mı ? 

Sıralı Sistem Beyni Yerine Farklı Marka Uyarmı?

İthal beyinler pahalı olduğu için veya çeşitli sebeplerden dolayı yedek parçası bulunmayan LPG markalarında beyin arızası meydana geldiğinde merak edilen konuların başında farklı marka sıralı beyin takılsa uyum sağlarmı sorusudur.

Sıralı sistem beyni yerine farklı marka uyarmı sorusunun cevabını vermeden önce lpg beyni (regülatör) ne işe yarar önce onu öğrenelim. lpg beyni lpg tankından gelen sıvı gazı motor suyundan aldığı sıcaklıkla ısıtıp buhar haline dönüştürür.

Buhar haline dönüştürdüğü lpg yi motorun devrine göre sıralı sistemlerde lpg enjektörlerine karburatörlü sistemlerde ise kabruratöre gönderip görevlerni yapmış olurlar .

Yani buda demek oluyorki ister sıralı sistem olsun ister karburatörlü sistem olsun lpg beyinlerinin tamamı bir birine uyum sağlar. Ancak sıralı sistemlerin bazılarında uyum sağlaması için bazı tadilatlar gerekir.

Örneğin sıralı sistem beyinlerin üzerinde ısı algılayan sensör bulunur bu ısı sensörlerinin omajları birbirinden farklı oldukları için arızalı beyinden sökülen ısı sensörünü bi şekilde yeni beyne takılması gerekir.

Sıralı sistem beyni yerine farklı marka lpg beyni takılacaksa eski beynin üzerindeki ısı sensörünü yeni beyne bi şekilde monte ettirdiğimiz taktirde uyum problemi yaşanmaz.


Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]