Motor Parçaları ve Görevleri Nelerdir?

Sinan Tektaş

Motor Parçaları Nelerdir? Araba Motor Parçaları Görevleri Nelerdir?


Araçlarda (Arabalar'da) Bulunan Motor Parçaları ve Görevlerini detaylı bir şekilde ele almadan önce Araba Parçaları ve Görevleri Nelerdir? adlı yazımızı şiddetle tavsiye ediyorum.
Bu yazımızda araba motor parçaları isimleri ve görevleri nelerdir, motorun kısımları nelerdir, arabanın ön takım parçaları nelerdir, araba moturunda bulunan parçaların görevleri, yapısı ve çalışma şekilleri nasıldır vb. konularda detaylı bilgiye aşağıdaki yazımızdan ulaşabilirsiniz.. 

Silindir Bloğu (Motor Bloğu) Nedir? 

Silindir bloğu demirden yada aliminyumdan yapılan motora ait parçaları taşıyan, pistonlara yataklık eden motorun ana parçalarından biridir.

Silindir Kapağı Nedir? Üst Kapak Contası Nedir?

Üst kapak diyede adlandırılan silindir bloğunun yanma işlemini yerine getirmesi için motor bloğunun üzerini kapatan kapaktır. Genellikle aliminyum malzemeden imal edilir. Subap sistemine yataklık eden bu parçanın üzerinde bujiler, egzoz maifoldu ve emme manifoldu bulunur. Silindir kapağı yüksek sıcaklık ve basınç altında çalıştığından motorun önemli parçalarından biridir ve önem gösterilmesi gerekir.

Silindir Üst Kapak Contası; Silindir kapak contası, silindir kapağı ile motor bloku arasındaki sızdırmazlığı sağlayan elemandır. Silindirlerin bulunduğu blok ile kapak arasına konulan ince, sıcaklığa dayanıklı bir elemandır. Motor harareti aşırı yükseldiğinde ilk olarak bu conta yanar. Conta yanarsa silindir yanma odasına soğutma suyu girer, hararet devam ederse kapak çatlar.

Karter Nedir?

Araba motorlarının sağlıklı çalışması için motor yağının önemi büyüktür. Yağ pompası ile birlikte çalışırak motor yağının soğuk kalmasını ve motor yağının depolanmasını sağlayan motor parçasıdır.

Supap Kapağı Nedir?

Motorun hava yakıt karışımını ayarlayıp gerekli bölümlere ileten subap mekanizmasını koruyan kapaktır.

Radyatör Nedir?

Motorun kalbi sayılacak bir parçadır. Motor soğutma suyu radyatörde depolanır. Sürekli kontrol edilmesi gerekir ve suyunu eksiltmişse tamamlanması gerekir.

Karbüratör Nedir?

Yakıt ile havanın karışımını sağlayıp silinidirlerde yanması için gönderen parçadır.

Hava Filitresi Nedir?

Silindirlere giden havanın temizlenmesini sağlayan motpr parçasıdır.

Emme Manifoldu ve Egzoz Manifoldu Nedir?

Hava yakıt karışımını silindirlere taşıyan parça emme manifoldu, yanmış gazları ise atılması için dışarıya taşıyan parçada egzoz manifoldudur.

Yağ Filitresi Nedir?

Motor yağının içindeki zararlı maddeleri temizleyen parçadır.

Endüksiyon Bobini (Ateşleme) Nedir?

Aküden gelen akımın belirli volta yükseltilmesini sağlayan parçadır. Bu parçanın önemi büyüktür. Motorun çalışması için gereken 15.000-20.000 aralığındaki volt bu parça sayesinde sağlanır. Yoksa motorda ateşleme olmaz.

Buji Nedir?

Ateşleme sisteminin bir parçasıdır. Yakıt hava karışımı oluştuktan sonra bu karışımı ateşler.

Konjektör (regülatör) Nedir?

Şarj dinamosundan gelen elektirik akımını 12 volt değerinde sabitleyen parçadır.

Enjektör Nedir? 

Dizel motorlarda bulunur. Görevi yakıtın yanma odasına gönderilmesini (püskürtülmesini) sağlar.

Krank Mili Nedir?

Piston kolunun hareketini dönme hareketine çevirir.

Piston Nedir?

Silindir bloğunun içerisinde aşağı yukarı hareket eden ve motor gücünü krank miline ileten parçadır.

Yağ Pompası Nedir?

Motorun sağlıklı çalışması için belirli motor parçalarının yağlanması gerekir. Karter deposundaki  yağı, basınçla gerekli bölümlere gönderen parçadır.

Yakıt Pompası (benzin otomatiği) Nedir?

Motorun çalışması için yakıt hava karışımının karbüratöre iletilmesi gerekir. Yakıtı silindirlere iletilmesi için karbüratöre gönderen parça yakıt pompasıdır.

Distribütör Nedir?

Motorun çalışması için hava yakıt karışımının ateşlenmesine ihtiyacı vardır. Bu bujiler vasıtasıyla yapılır. Bujinin ateşleme yapması içinde elektirek akımını gönderen parça distribütordür.

Marş Motoru Nedir? 

Kontağı çevirdiğinizde motorun çalışmasını sağlayan parçalardan biridir. Elektrik enerjisini hareket enerjisine çevirir.

Alternatör (şarj dinomosu) Nedir?

Aracın çalışması için elektrik enerjisine ihtiyaç vardır. Araç için elektrik enerjisi üreten parça şarj dinamosudur. Motorun hareketi sayesinde oluşan enerjiyi elektrik enerjisine çevirir.

Su Pompası (devirdaim) Nedir?

Motorun sağlıklı çalışması için diğer bir gerekli durum ise suyun silindir içindeki kanallarda dolaşması gerekir. Bunu sağlayan parça ise devirdaim pompasıdır.

Enjektör Pompası Nedir?

Dizel araçlarda bulunur. Yakıtı basınçla yanma odalarına ulaşması için enjektörlere gönderir.

Uyarı: 
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın 2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır. 
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir. sinantektas.com
Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]