DSG Nedir?

Sinan TektaÅŸ

DSG Şanzıman Nedir ve Nasıl Çalışır?

DSG Şanzıman Nedir ve Nasıl Çalışır?

DSG şanzıman direct shift gearbox kısaltması olup çift kavramalı şanzıman olarak bilinmektedir. Çift kavramaya sahip olan DSG şanzımanların avantajı viteslerin diğer dişli şanzımanlardan daha hızlı değiştirilebilmesidir. DSG şanzıman otomatik vites çeşididir. Diğer şanzıman çeşitleri hakkında ayrıntılı bilgi almak için şanzıman nedir ve çeşitleri nelerdir sayfasına bakabilirsiniz. Çift kavramalı şanzıman diğer şanzıman çeşitlerine göre daha güçlü ve daha iyi bir kontrol sağlamaktadır. İlk olarak Volkswagen ve Audi markaları tarafından denenmiş olan DSG Şanzıman sonradan Mitsubishi, Nissan, BMW ve Porsche gibi firmalar tarafından da kullanılmaya başlamıştır.

Şanzıman arabayı oluşturan parçalardan sadece bir tanesidir. Diğer parçaları ve görevlerini okumak için Araba Parçaları ve Görevleri sayfasına bakabilirsiniz.

Çift kavramalı özellikli olan otomobillerde, diğer otomatik vitesli araçlarda olduğu gibi debriyaj pedalı bulunmamaktadır. Çünkü bu araçlarda kavrama, otomatik olarak gerçekleştirilmekte ve ayrılmaktadır. Birçok çift kavramalı şanzıman, geleneksel yapıda olan P-R-N-D ya da P-R-N-D-S (Sport) tarzında otomatik vites değiştirme modeline sahip olmaktadır. Otomobil Drive ve Sport modlarında iken; çift kavramalı şanzıman aynı bir otomatik vites gibi davranmaktadır.

DSG Şanzıman Nasıl Çalışır?

DSG şanzımanlar bünyesinde bulunan çift kavrama ile vitesleri sınıflandırarak, her vites sayısının tek ve çift olarak ayrılmasını sağlar. Birinci kavrama tek sayılı viteslere bağlı iken ikinci kavrama çift sayılı viteslere bağlıdır. Örnek vermek gerekirse 6 ileri DSG şanzımanda 1, 3, 5. vitesler birinci kavrama ile çalışmakta 2, 4 ve 6. vitesler ise ikinci kavrama ile çalışır. Bu durum sürücüye vites geçişlerinin hissettirilmeden hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır. Yani geçişler yapılmadan önce bir sonraki vitesin hazır bir vaziyette beklemektedir. Bu sayede vites geçişleri mili saniye hızında gerçekleşmektedir.

Beyin ve sensörler yardımıyla çalışan DSG Şanzımanlar, manuel şanızmanlarda aldığımız performans hissini birebir sağlayabilmektedir.

DSG Şanzıman Sürüş Modları Nelerdir?

DSG, Sport mode, Drive mode ve Manuel mode olmak üzere üç ayrı sürüş seçeneği mevcuttur.

1. Drive Modu

Drive Modu Nedir?

Drive mode, normal sakin kullanımlar için tasarlanmıştır. Vites geçişlerini daha erken değiştirerek motor devrinin çok yükselmesini engeller. Motorun düşük devirde çalışması ise yakıt tasarrufu sağlaması yanı sıra ses düzeyini de minimum seviyeye düşürür. Geleneksel tam otomatik vitesli araçların hızına orantılı olarak vites sayıları küçültülürken, DSG şanzıman da hızlanma gerçekleşip sabit duruma geçildiği zaman sürekli vites sayısını yukarı konumlara çekmektedir.

2. Sport Mod

Sport mod Nedir?

Sport mode da ise aracın gaz pedalı tepkimeleri hassaslaşarak, motorun güç bandını kısa tutar. Vites geçişleri daha yüksek devirlerde gerçekleşerek motorun gücünden daha fazla faydalanılmasını sağlamaktadır. Bu sayede hem motor sesi artacak hemde tepki süresi yüksek devirlerde çalışmasından dolayı kısalacaktır. Buna ek olarak otomobil sport modda iken şanzıman, vites küçültülmesi aşamasında daha agresif olarak davranarak daha az gaz pedalı basıncının oluşmasını sağlamaktadır.

3. Manuel Mod

Manuel Mod Nedir?

DiÄŸer otomatik ÅŸanzıman tiplerinde de olduÄŸu gibi manuel olarak kullanımı saÄŸlamaktadır. Direksiyon arkasındaki kulaklardan (paddle shift) veya vites kolu üzerinde bulunan “+/-“ konumlarından vites geçiÅŸlerini sürücü gerçekleÅŸtirebilmektedir. DSG koruma ve çift kavrama olayını hakimiyet sizde de dahi olsa bırakmayarak, geç vites deÄŸiÅŸimlerinde beyin kendisi müdahale ederek vites geçiÅŸlerini otomatik yapmaktadır. Yani manuel modda iken vites geçiÅŸleri unutulursa araç kendisi vitesi deÄŸiÅŸtirecektir.

DSG Şanzıman Avantajları Nelerdir?

Yine geleneksel düz vitestekine benzer dişliler ve onları kullanarak otomatik vites değiştirmeyi sağlayan elektromekanik düzen ve bu düzen kontrolünde bir ya da birden fazla debriyajdan oluşur. İki şanzımanın birleştirilmiş hali gibi düşünebiliriz. İnsandan daha hızlı vites degiştirebilmesi, motor-teker bağlantısının sıvısız olması, bu yüzden daha ekonomik kullanım sağlayacağı iddialarıyla pazarlanır. Piyasadaki en hızlı vites geçişlerine sahip bir şanzıman çeşididir. Sportif kullanımda kesintisiz güç aktarımı sayesinde büyük avantaja sahiptir. Yakıt tüketimi yönünden manuel viteslere göre daha az konumdadırlar. Vites geçişleri sarsıntısız ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Tek dezavantajı ise kompleks bir sistem olmasından dolayı sorun çıkarmaya yatkın bir şanzıman çeşididir.

DSG Şanzıman Hangi Araçlarda Kullanıldı?

1. Volkswagen – DSG

2. Audi – S-Tronic

3. Ford – PowerShift

4. Mitsubishi – MMT

5. Renault – EDC (Efficient Dual Clutch)

6. Nissan – EDC (Efficient Dual Clutch)

7. Mercedes-Benz – 7G-DCT

8. Kia – DCT

9. Alfa Romeo – TCT

Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]