LPG Nedir? LPG Parçaları ve Görevleri Nelerdir?

Sinan Tektaş

Aracım Lpg Yakıt Sistemine Nasıl Dönüşür?

Özellikle benzinli araçlar için iyi bir alternatif oluşturan LPG yakıt sistemi ve yedek parçalarının, montaj yapıldığı mevcut sisteme uyumlu olması çok önemlidir. Öncelikle LPG Sisteminin Parçaları ve Görevlerine geçmeden önce LPG ile ilgili sıkça sorulan 6 soruya açıklık getirmek isterim.

Özellikle benzinli araçlar için iyi bir alternatif oluşturan LPG yakıt sistemi ve yedek parçalarının, montaj yapıldığı mevcut sisteme uyumlu olması çok önemlidir. Öncelikle LPG Sisteminin Parçaları ve Görevlerine geçmeden önce LPG ile ilgili sıkça sorulan 6 soruya açıklık getirmek isterim.

1. LPG nedir, nasıl çalışır?

Günümüzde artık LPG sistemini bilmeyen yoktur. Sıralı sistem, birden çok noktada elektronik sıralı enjeksiyonlu araçlara monte edilen LPG sistemleridir. Sıralı sistemin en önemli özelliği performansının benzinle benzer olması ve sorunsuz ve rahat bir kullanım sağlamasıdır. Günümüz teknolojisinde araçlara göre geliştirilen sıralı otogaz sistemlerinde performans ve ayar sorunu yaşanmaz.

2. Benzinli araçlar LPG’ye nasıl dönüştürülür?

Benzinli araçlar, LPG’ye çok basit parçaların montajıyla dönüştürülür. Ön takımda regülatör, elektrik kontrol ünitesi ve enjektörler; arka takımda ise LPG deposu bulunur. Bu dönüşümü gerçekleştirmek yaklaşık 4 saat sürer.

3. Her araca otogaz dönüşümü yapılabilir mi?

İçten yanmalı motorların birçok çeşidi bulunuyor. Bundan birkaç yıl öncesine kadar direkt enjeksiyonlu diye tabir edilen TSI, FSI, EcoBoost, GDI gibi motorların bulunduğu araçların enjektör teknolojilerini karşılayabilecek LPG sistemi mevcut değildi. Ancak LPG sistemi üreticileri yaptıkları çalışmalar sonucu bu araçlara uygun sistemleri de ürettiler. Halihazırda içten yanmalı motorlu araçların yaklaşık %95’ine LPG dönüşümü yapılabiliyor.

4. LPG güvenli midir?

LPG sistemleriyle ilgili en çok merak edilen konu güvenliğe odaklanıyor. Otogaz dönüşümü yapılmış araçlar en az benzin ve dizel motorlu araçlar kadar güvenlidir. Hatta ek güvenlik tedbirlerinden dolayı bu araçlara nazaran LPG'li olanlar daha güvenlidir, diyebiliriz. LPG sisteminin güvenlik anlamında en önemli parçalarından biri depodur. LPG deposunun sac kalınlığı 3-3,5 mm civarındadır. Bu, benzinli bir arabanın deposundan 4 kat daha kalındır. Tankın herhangi bir kaza anında yırtılması ya da patlaması söz konusu değildir.

5. LPG’li araçlarda performans kaybı yaşanır mı?

Aracın motoruna uygun dönüşüm kitine ve dönüşüm işçiliğine dikkat edildiği sürece LPG’yle performans kaybı yaşanmaz. Dönüşüm yapılan aracın bakımının ve performansının tam olması LPG dönüşümü sonrası performansta herhangi bir kayıp yaşanmayacağı anlamına gelir. Karbüratörlü araçlardan sıralı enjeksiyonları sistemlere geçiş sonrasında piyasaya sürülen yeni nesli kitlerle aracın benzin değerlerinin düzgün olması LPG dönüşümüyle kalibre edilen değerler de aracın kullandığı değerler oluyor ve problemsiz; performans kaybı olmadan çalışmayı sağlıyor. Tüm bu işlemlerin TSE standartlarına uygun dönüşüm atölyelerinde makine mühendisleri ya da yetki belgeleri olan ustalar tarafından yapılması gerekiyor.

6. LPG aracın motoruna zarar verir mi?

Petrol türevi bir yakıt olan LPG’nin araç motoruna herhangi bir zararı yoktur. LPG’nin oktan sayısı 103’tür; benzine göre 7-8 oktan daha yüksektir. Bu farkın motora fayda sağladığı söylenebilir. Ayrıca doğru yakıt, doğru LPG dönüşüm kiti ve doğru dönüşüm atölyesinde montaj da daha sonra herhangi bir sorunla karşılaşmanın önceden önüne geçiyor.

Araçların LPG dönüşümü sadece bazı parçaların sisteme ilave edilmesiyle gerçekleşir. Aracın mevcut yakıt ve ateşleme sistemi olduğu gibi muhafaza edilmektedir. 

LPG Sisteminin Parçaları ve Görevleri 

LPG Anahtarı (Düğmesi) Nedir?

Aracı kullanan şöför mahalline yerleştirilen bir yakıt seçici anahtar marifetiyle istediği zaman benzin, istediği zaman LPG ile çalışmayı seçebilir. Aracın bagajına yerleştirilen özel LPG tankından bakır boru ile motor bölümüne getirilen sıvı LPG ,bu bölümde önce LPG elektrovalfine oradan da buharlaştırıcı-regülatöre ulaşır. Buharlaştırıcı regülatör sıvı haldeki LPG’ yi motorun soğutma devresinden sağladığı ısı marifetiyle iki kademede gaz haline çevirir ve LPG basıncını atmosferik basınca yakın bir değere indirir. Motor devrine göre ihtiyaç duyulan LPG miktarı, yine bu cihaz üzerindeki diyafram vasıtasıyla ve araçta meydana getirilen vakuma göre ayarlanır. Buharlaştırıcı-regülatörden esnek bir boru ile çıkan gaz halindeki LPG, bir ayar vidasından geçtikten sonra karbüratör üzerine monte edilen ve gaz ile havanın homojen bir şekilde karışımını sağlayan mikser parçasına gelir. Motorun sağladığı vakum marifetiyle gaz-hava karışımı silindirlere kadar ulaşır. LPG Map Sensörü Nedir?

Gaz Kesicinin Görevi Nedir?

Tüm LPG sistemlerinde kullanılan gaz kesici adında geçtiği gibi araç benzinde çalışırken ve stop halinde LPG tankından gelen gazı kesmeye yarayan parçadır. Araç LPG'de iken regülatöre yani beyine gaz gönderme işine yarar. Gaz kesici arızası nasıl anlaşılır?

Benzin Kesicinin Görevi Nedir?

Benzin kesici sadece eski tip karbüratörlü sistemlerde kullanılır.  LPG düğmesinden gelen 12 voltluk akım ile kumanda edilir ve araç LPG ile çalışırken benzin akışının kesilmesini sağlar. Aracın LPG düğmesi gazda iken benzin kesici elektrovalfi benzin akışını kestiği için karbüratöre benzin gitmez. Detay: Benzin Kesici Nedir? Benzin Kesici Ne İse Yarar?

LPG Beyin Görevi Nedir?

Gerçek ismi regülatör olan LPG beyninin görevi motor suyundan aldığı sıcaklık ile LPG tankından sıvı halde gelen gazı buharlaştırmaktır. Buharlaşan gazı karbüratörlü araçlarda LPG mikserine sıralı sistemlerde ise LPG enjektörlerine ihtiyaca göre gönderir. Detay: LPG Beyni Nedir? LPG Beyni Ne İşe Yarar?

LPG Şamandırasının Görevi Nedir?

LPG tankındaki yakıt miktarını üzerindeki sensör sayesinde öndeki düğmeye iletip ayrıca LPG düğmesinden aldığı komut sayesinde arcın LPG sistemine gaz akışı sağlar. Yangın ve kaza anında aldığı darbenin şiddetine göre emniyet sibobundan sıkışan gazı dışarı atrak patlamayı engeller. Lpg Şamandıra Arızası Belirtileri Nelerdir? 

LPG Ecu Görevi Nedir?

Sadece sıralı sistem araçlarda kllanılan LPG ecunun en büyük görevi aracın benzin enjeksiyon sürelerini kopyalayarak aracın gazda aynı enjeksiyon sürelerinde çalışmasını sağlar. Aynı zamanda bilgisayar bağlantısı kurulmasına ve LPG sorunlarının tespit edilmesine yarar. 

Gaz Isı Sensörü Nedir?

Aracın motor sıcaklığını 30-40 derece yeterli ısıya geldiğinde ecuya iletip aracın gazda çalışmasını sağlar.

LPG Map Sensörü Nedir?

Sadece sıralı sistem araçlarda kullanılan LPG map sensörü özellikle tankta gaz azaldığında veya regülatör basıncının düşük olduğunda basınç değerlerini LPG ecusuna iletip aracın gazdan benzine geçmesini sağlayarak motor arıza lambasının zengin veya fakir karışımdan dolayı yanmasını engeller.

LPG Enjektörleri ve Görevleri Nelerdir?

Otogaz sistemlerinin tartışmasız en önemli parçası olan LPG enjektörü görevi LPG ecusundan gelen sinyaller doğrultusunda motorun ihtiyacı olan yakıtı gönderirler. Markasına göre LPG enjektörlerin hız ve kalite farkı vardır. Yeni nesil araçlarda 1-2  ohm hızında çalışan enjektörler kullanılır aksi halde tekleme arıza lambası yakma gibi sorunlar yaşanmaktadır. Detay: LPG Enjektörü Nedir? Ne İşe Yarar?

LPG Mikseri Nedir?

Mikser isimli lpg parçasının görevi, yakıt hava karışımını düzenler. lpg mikseri, pasif mekanik bir parçadır, arıza yapmaz. içersinde yakıt hava karışımının yol aldığı kanal mevcutur. tıkanma vs ise olmaz. Ancak mikserin gaz giriş bölümünde, torna kalıp hatası olursa yakıt ve hava yetersiz geliyor olabilir. Detay: 

LPG Mikseri Nedir?

Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]