Araçlarda Travers Nedir? Ne İşe Yarar

Sinan Tektaş

Travers Nedir?

Otomobillerde çeşitli traversler bulunur. İki şaseyi birleştirmek için kullanılan travers alt takım parçalarının dizildiği motor alt beşiği olarak da bilinen parçadır. Tek parça dökümden oluşur, alttan alınan darbeler esnasında bozulma durumu olabilir fakat kendi kendine bozulamayacak türden bir parçadır. 
Traversin şaseye bağlantı noktasında burçlar bulunur bu lastikli burçlar zamanla esneyerek bozulmaya uğrayabilir. Belirli tıkırtılar ve sesler ile bozulduğu anlaşılabilir. Alt takımda oluşabilecek rot bozukluklarını tetikleyebilir.

Ön ve arka tamponların içlerinde tampon traversleri bulunur. Bu aksamların mantığı ise kaza esnasında darbeyi sönümlemektir. Akordeon mantığı ile tasarlanmış bu parçalar, kaza sırasında darbenin şiddetini sönümler. Şasiye, yani yaşam alanına gelecek darbeleri engellemeye yarar. 

Gelişen teknoloji ve zenginleşen donanımlar ile otomobiller her geçen gün daha ağır makineler olmaya devam ediyorlar. Ekstradan her kilogram kaza sırasında daha çok hasar almak demektir. Otomobil üreticileri bu ağırlıkla baş edebilmek için sürekli otomobilleri hafifletme üzerine Ar-Ge çalışmaları yapmaktadırlar. 

Tampon traversleri hafif ve darbeye dayanıklı olan alüminyum ve çeşitli metal karışımlardan üretilmektedirler. Bazı kaza durumlarında, örneğin arkadan alınan darbelerde tampona hiçbir hasar gelmediği görülür, fakat tampon söküldüğünde tampon traversi zarar görmüş halde bulunabilir. Tampon traversleri Euro Ncap testlerinde büyük rol oynar. Euro Ncap testlerinin her geçen gün daha da zorlaştığını düşününce otomobil üreticileri köşeye sıkışmış hale geliyorlar. 

Günümüzde otomobillerin birbirine  benzemesinin sebebi aslında budur. Euro Ncap testlerinden ve bilimum testlerden geçebilmek adına yapılabilecek tasarımlar kısıtlanmakta. Eski otomobillere duyulan özlem ve beğeni onların özgürce tasarlanmış olmasından kaynaklıdır. Otomobillerin travsleri direkt olarak şasiye bağlı olduğu için traversin karşılayamadığı hasarlarda şasi zarar görmektedir. Şasisi zarar gören otomobiller yüksek ihtimalle pert'e ayrılmaktadırlar.
Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]