Araba Freni Neden Sertleşir?

Sinan Tektaş

Araçlarda Freni  Sertleşir Neden Olur?

Araç freni neden sertleşir sorusunun yanıtı için çeşitli parçaları işaret ermek mümkündür. 

Araba Freni Neden Sertleşir?

Fren sertleşmesinin nedenleri arasında fren servosundaki arızalanmalar olabilir. Fren pedalındaki hareketleri yumuşatan bir parça olan fren servosunda yer alan arızalanmalar otomobilin frenlerinin sertleşmesine neden olabilir. Fren pedalı sertleşmesi ya da fren sertliği, önemsenmesi gereken bir sorundur ve bunun için mutlaka teknik destek almanız gerekir. Olası nedenlerini ise sizler için şöyle listeleyebilirim:

1. Fren Servosu Arızaları

Araç fren pedalında beklenmeyen ve ani bir sertleşme varsa burada sorun büyük ihtimalle fren servosu sorunu var demektir. Öyle ise önce fren servosu nedir, sorusuna yanıt verelim:

Fren Servosu Nedir?

Fren servosu, fren kuvvetini yaklaşık 5 kat arttıran ve fren pedalını yumuşatan güçlendirici bir parçadır. Fren servosu aracın neresinde bulunur sorusunun yanıtı da şöyle: Motor kaputu açıldığında direksiyon hizasında konumlanır. Şekil olarak da silindirik büyük siyah bir parça şeklinde tanımlanır. Fren servosunun önünde fren ana merkez silindiri, fren ana merkez silindirinin üzerinde de, plastik fren hidroliği rezervuar kutusu bulunur. Fren servosu arızası sık görülen bir fren sorunudur. Fren servosu bozulduğunda servo frenlemeyi artık destekleyemez, fakat fren sistemi çalışmaya devam eder. Bu durumda fren sertleşir ve frene basmak zorlaşır.

Fren Servosu Kontrolü Nasıl Yapılır?

Aracı durdurun ve frene basıp bırakın. Bunu birkaç kez tekrarlayın. Motor çalışmıyorken frene bastıkça frenin sertleşmesi gerekir. Eğer sertleşme olmazsa fren servosu arızası söz konusudur. 

2. Fren Hidroliği Sıvısının Fren Sistemine Etkisi

Aracın durması ve güvenle yavaşlaması için çalışan fren sistemi çok önemli. Peki, arabalardaki fren sistemleri nasıl çalışır? Öncelikle günümüzde otomobillerde kullanılan fren sistemlerin çok büyük bir kısmı hidrolik fren sistemi ile çalışıyor. Bu sistemde sıvı kullanımı söz konusudur. Burada kaynamayan özel bir sıvı kullanılır. Fren hidrolik sıvısı, kaynama noktası yükseldikçe daha fazla “kaliteli” olma algısı yaratır. Fren hidroliği, zamanla dışarıdaki nemi emer. Bu da kaynama sıcaklığının düşmesine neden olur. Bu nedenle belirli aralıklarla fren hidroliği sıvısının değiştirilmesi gerekir. Fren hidroliğinin kaynama sıcaklığı düşerse frenler tutmaz. 

3. Fren Balataları Eskimiş Olabilir! 

Fren pedalında sertleşme varsa bunun nedenleri aranırken fren balatalarına da mutlaka bakılmalı. Fren balatalarının değişim zamanı gelmiş olabilir. Bu durumda servis desteği alınarak fren balata değişimi sağlanır. 

4. Fren Hidroliği Hortumlarında Sorun Olabilir!

Fren hidroliğini taşıyan fren hortumlarında sorun olduğunda da fren pedalı sertleşebilir. Başka bir deyişle fren hortumlarında sızıntı olabilir. Hortumların değişmesi ile sorun çözülür. 

5. Fren Hidroliği Azalmış Olabilir!

Arabada fren sertleşmesi varsa fren hidroliği de azalmış olabilir. Fren hidrolik sıvısı alınıp eklenince sorun çözülür. 

Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]