Supap Nedir?
Supap |
Supap Görevleri Supap Bileşenleri Nelerdir?
Supap, yay yardımıyla gergin tutulup yatağın düzlemine dik olarak gidip gelme hareketi yaparak bir akışkanın geçişini ayarlamaya yarayan kapağa denir. Supap, boru sistemlerinde gaz veya sıvı, motorlarda ise gaz geçişini kontrol etmeye yarar.
Supap; araçlarda gaz ve sıvı yakıtların geçişlerini sağlayan oldukça önemli bir parçadır. Motorun üst kapak kısmında yer alan supap, motor çalışırken piston hareketlerine göre uygun anda açılır. Böylece gaz ve sıvı geçişleri ayarlanır. Yanma işlemi sonrasında ortaya çıkan gaz ise egzoz supabı tarafından dışarı atılır. Egzoz gazının adı da bu işlemden gelir.
Supaplar yüksek sıcaklığa sahip ortamlarda çalıştıkları için boylarında uzama meydana gelebilir. Bu tür bir sorunla karşılaşmamak için supaplar belli bir ayarla motora yerleştirilir. Bu ayar her motorda farklılık gösterir, ancak temel olarak mantığı aynıdır. Supap, motora yerleştirilirken belli oranda boşluk bırakılır.
Supaplar zaman içerisinde aşınabilir, yanabilir ya da yüzeylerinde çukurlaşma oluşabilir. Aracın performansını etkileyecek bir sorun yaşanmaması için supap ayarını ve bakımını periyodik şekilde yaptırmak gerekir.
Kısaca supap aslında bir zamanlama sistemi olarak da denilebilir, Çeşitleri Emme subapı ve Egzoz subapı olarak ikiye ayrılır, Bileşenleri ise Kam mili Triger kayışı ve Külbütör 'dür.
Motorlu taşıtların içten yanmalı motorlarında supaplar yakıt-hava karışımının veya sadece havanın motor içine girişini ve yanmış egzoz gazının çıkışını kontrol etmeye yararlar.
Motorlardaki Supap Uygulama Çeşitleri Nelerdir?
Üstten eksantrikli; Kam mili silindirin üzerine yerleştirilmiştir ve kamdan direkt tahrik alan supaplar görevlerini yaparlar. Günümüzdeki motorların neredeyse tamamı üstten eksantriklidir.
Bloktan eksantrikli; Nispeten eski olan bu teknolojide kam mili silindir gövdesinin içine yerleştirilmiştir ve kamdan tahrik alan çubuklar piyano tuşuna benzeyen (külbütör manivelası) çelik parmakları iterek supapları kontrol ederler. Harley-Davidson motosikletlerinin motorlarında bu mekanizmanın motor dışından geçen çubuk yatakları görülebilir. Bu sistemde fazla parça olması ve sürtünmenin artması dolayısıyla artık rağbet görmemektedir.
Kamsız; Hiç kam mili olmayan bu sistemde tahrik mıknatıslı bobinler aracılığı ile olur.
Uyarı: sinantektas.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sinantektas.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
Dikkat!
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşılmamalıdır.
Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]
Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]
Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]
Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]