Silindir Kapağı Nedir? Üst Kapak Contası Nedir?

Sinan Tektaş

Silindir Kapağı Ve Üst Kapak Contası

Silindir kapağı; Motor bloğunu üstten silindir kapağı contası ile örten oldukça önemli bir motor parçasıdır. Bu parça sayesinde motor içerisindeki parçaların dış etkilerden zarar görmesi engellenir. Bujiler, egzoz ve emme manifoldu silindir kapağının üzerinde kalan parçalardır.

Aracın markasına ve motorun büyüklüğüne göre silindir kapak sayısı değişebilir. Büyük motorlarda genellikle birden fazla silindir kapağı bulunur. Küçük motorlarda ise tek silindir kapağı, motor bloğunu korumaya yeter.

Silindir kapağının kırılmalara ve çatlamalara karşı düzenli şekilde kontrol edilmesi gerekir. Motor suyunun donması ya da yetersiz soğutma, motor bloğunu korumak için kullanılan bu kapağa zarar verebilir. Kapağın zarar görmesi durumunda ise motor bloğunda sızıntılar başlayabilir. Bu nedenle silindir kapağı dikkat edilmesi gereken bir parçadır.

Silindir Üst Kapak Contası Nedir?

Silindir kapak contası, silindir kapağı ile motor bloku arasındaki sızdırmazlığı sağlayan elemandır. Silindirlerin bulunduğu blok ile kapak arasına konulan ince, sıcaklığa dayanıklı bir elemandır. Motor harareti aşırı yükseldiğinde ilk olarak bu conta yanar. Conta yanarsa silindir yanma odasına soğutma suyu girer, hararet devam ederse kapak çatlar.

İçten yanmalı benzinli ve dizel motorların silindirlerinin ve kapaklarının arasında yer alan bir emniyet parçasıdır. Motordaki yağ, su, hava-gaz, basınç ve vakum kuvvetlerinin hücrelerinin bulunduğu kapakların tamir amaçlı sökülüp takılmasına bağlı, monoblok olmama durumundan kaynaklanan sızmalarını önlemek için kullanım mecburiyeti vardır. Teorik ömrü, motorun onarımsız kullanım ömrüne eşittir. Değiştirilmesi (ideal durumda) sadece:

Motorun onarılması amacıyla; silindir üst kapağının açılması sırasında bozulduğunda gerekir. Silindir kapak contalarının en makbulü en ince ve en dayanıklı olanlarıdır. Conta ne kadar ince olursa kapak blok üzerine o kadar yaklaşmış olur. Bu "yaklaşım" kapak ile silindir arsında gerçekleşen patlamanın akabinde pistonun daha büyük bir güçle aşağıya itilmesine sebep olur. Bu da motorun ürettiği torkun yükselmesine sebep olur.

Silindir ve Silindir Kapağı  Görevleri Arızaları Nelerdir?

Silindir; Hava ve benzin karışımının yanarak motora güç verecek enerjinin  meydana geldiği bir odadır. Bu oda motorun diğer parçalarından biri olan pistona yataklık ve motora gövdelik yapar.

Motorda bulunan silindirlerin bölümleri şunlardır;

1. Silindir Kapağı: Silindirin üzerini kapatan yaklaşık 10 milimetre kalınlığında ısıya dayanıklı motor parçasıdır.

2. Silindir Bloğu: Slindirleri barındaran motor parçasıdır.


Silindir Kapağı Arızaları Nelerdir?

Silindir kapaklarında genel olarak yaşanan arızalar; 

1. Silindir kapağı çatlaması

2. Silindir kapağı eğrilmesi

3. Silindirdeki yanma odalarının kurum bağlaması

4. Silindirdeki sübap yataklarının bir kısım yerlerinin yanması

5. Silindir kapağı su kanallarında kireçlenme

Silindir Kapağının Neden Çatlar?

Genel olarak kış mevsiminde çok soğuk ve don olan hava şartlarında motor suyunun donmasıyla silindir kapağında çatlama görülebilir.

Silinidir kapağının çatlamasına neden olan diğer sebep ise; motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konulursa silindir kapağı çatlayabilir.

Silindir Kapağının Çatladığı Nasıl Belli Olur?

Silindir kapağı çatladığında birkaç farklı yol ile tesbit edilebilir. Motor silindir kapağı gözle kontrol edildiğinde dış çatlak ve pas oluşumu varsa çatlama oluşmuş olabilir. Gözle görülmeyen iç kısımda oluşabilecek çatlaklar ise hidrolik kontrolü ile görülebilir.

Silindir Kapağı Çatlamasında Hidrolik Kontrol Nasıl Yapılır?

Hidrolik muayane aleti yöntemiyle silindir kapağının iç kısımlarındaki çatlaklar tespit edilebilir. Bu aletlere su veya renkli su konularak basınçlı işlemle tesipit edilebilmektedir.

Silindir Kapağı Çatlakları Onarılırmı?

Silindir kapağındaki bir takım çatlaklar onarılabilmektedir. Biz her ne kadar herhangi bir çatlakta değişimini önersekte onarımını merak edenler için silindir kapağı çatlaklarının onarım usullerinden bahsedelim. Çatlak silindir kapakları 3 farklı yöntemler onarılır. Bu yöntemler;

1. Vida-Nokta yönetemi ile

2. Yama usulü yöntemi ile

3. Oksijen kaynağı yöntemi ile

Bu yöntemleri merak edenler yada öğrenmek isteyenler konu altı yorum kısmından bilgi isteyebilir. Artık en ufak problemde herhangi bir parçanın değişim yoluna gidildiğinden onarım yöntemleri çok fazla tercih edilmemektedir.

Silindirdeki Yanma Odalarının Kurum Bağlaması Temizlenmesi Nasıl Yapılır?

Silindir kapağının iç kısmındaki yanma odaları zamanla hava yakıt karışımı işlemi yüzünden kırum bağlar. Bu kurumlara ''İs''te denir. Bu kurum tabakası zamanla çoğalarak yanma odasının hacmini küçültür ve silindirlerin görevini tam yerine getirmemesine neden olur. Bu durum ise motorun kuvvetini azaltır ve zamanla motor parçalarının ömürlerinin daha kısa olmasına neden olur.

Silindir Kapağının Temizlemesi Nasıl Yapılır?

Silindir kapağı 2 çeşit yöntemle temizlenebilir;

1. Kazıma yöntemi ile oluşan kurumları temizleyerek.

2. Elektirik motoruna takılan tel fırça ile kurumları temizleyerek.

En fazla tercih edilen yöntem daha basit ve kullanışlı olması yönünden elektrikli motor yardımı ile yapılan tel fırça ile temizleme yöntemidir.

Sübap Yataklarının Bir Kısım  Yerlerinin Yanması

Sübapların bir kısım yerlerinin yanması sonucunda sübaplarda arızalar meydana gelebilir. Sökülerek kontrol edilmesi, kurumlarının temizlenmesi gerekir. Verim alınamazsa değiştirilmesi önerilir.

Silindir Kapak Contasının Su Kaçırması Sonucu Ne Olur?

Silindir kapak contasının eskimesi, yanması yahut gevşemesi nedeniyle su kaçırması sonucu arızalara sebeiyet verir. Bu durumda soğutma sisteminde su azalırsa motorun fazla ısınmasına neden olabilir. Ayrıca silindire su kaçarsa;

1. Motor teklemesi,

2. Motor yağının sulanmsına neden olur. Bu durum motor yağ basıncının yükselmesine neden olur.

Bu arızaların hepsi motor silindir kapak contasının değişimi sonrası çözüme kavuşur.


Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]