Silindir Bloğu (Motor Bloğu) Nedir?

Sinan Tektaş
Silindir Bloğu Motor Bloğu Silindir Kapağı Silindir Kapak Contası

Silindir Bloğu  Nedir? Motor Bloğu Nedir Ne İşe Yarar?

Silindir bloğu, dökme demirden ya da alüminyumdan üretilen motorun temel parçasıdır. Motor silindir bloğu pistonun aşağı yukarı hareketini sağlamaktadır. Silindir bloğunda, makul sıcaklıkta kalabilmesini sağlayan gömlekler ve krank mili muhafazası bulunmaktadır. Sizin için silindir bloğu nedir, ne işe yarar? Silindir bloğunun görevleri nelerdir ayrıntıları ayrıntılı bir şekilde, sinantektas.com adlı bloğumda  derledim hazırsanız başlayalım.

Motor bloğu ya da silindir bloğu; motorun ana yapısını oluşturan parçadır. Kam mili, krank mili, piston gibi birçok motor parçasına yataklık eder. Motorun temel ve en büyük parçası olan motor bloğu, motorun toplam ağırlığının yaklaşık 1 bölü 4'ünü oluşturur.

Motor bloğu, motorun ana gövdesini oluşturduğu için birçok gereksinime sahiptir. Bu temel parçanın, yanma gerçekleştiğinde oluşturulan basınca, yüksek ısılara ve aşınmalara karşı dayanıklı olması gerekir. Ayrıca motorun düzgün şekilde çalışabilmesi için titreşime de dayanıklı olmak zorundadır.

Dayanıklılık amacıyla, dizel motorlarda silindir bloğu genellikle dökme demirden yapılır. Çünkü aşınmaya, korozyona karşı yüksek dirence sahiptir ve üretilen yüksek torklara dayanabilir.

Son zamanlarda, benzinli motorlarda alüminyum alaşım daha sıkça kullanılmaktadır. Alüminyum daha hafiftir ve ısıyı çelikten daha kolay iletir. Bu nedenle benzinli motorlar için ideal malzeme olarak kabul edilir. Bloğun kuvvetini artırmak için, silindir bloğunun iskelet yapısı kullanılır.

Silindir Bloğu Nedir?

Kısaca Özetlemek Gerekirse:

  • Üst karterle birlikte motorun gövdesini teşkil eder.
  • Pistonlara yataklık eder.
  • Zamanların oluştuğu silindirler, silindir bloğunda bulunur.
  • Ayrıca motoru tamamlayan birçok donanım içten veya dıştan silindir bloğuna bağlıdır.


Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]