LPG Sistemi Çeşitleri Nelerdir?

LPG Yakıt Sistem Çeşitleri Nelerdir?
Sinan Tektaş

Araçlarda LPG Dönüşüm Sistemlerini Anlamak

LPG (Sıvılaştırılmış Petrol Gazı) dönüşüm sistemleri söz konusu olduğunda iki ana seçenek vardır: Bunlardan biri Karbüratör diğeri ise Enjeksiyon olarak adlandırılır . Karbüratör lü bir sistem, gazı emme manifolduna boşaltırken, Enjeksiyonlu sıralı bir sistem, her silindire ölçülen miktarlarda ayrı ayrı gaz sağlar. Bunu karbüratörlü bir motoru çok noktadan yakıt enjeksiyonlu bir motorla karşılaştırmak gibi düşünün.

LPG Sistemi Çeşitleri Nelerdir?

Tek noktadan  LPG Sistemleri (Mikserli)

(Not:Turbolu araçlarda kullanılamıyor)

Açık tip – Karbüratörlü veya Enjeksiyonlu, oksijen sensörü, katalitik konvertörü ve ECU’sü olmayan motorlar için:

LPG kiti kitleri arasında  en önemli fark yakıtı silindirler içerisine alma yöntemlerinden kaynaklanmaktadır. İlk 2 maddede bulunan ve “Normal LPG Sistemleri” olarak adlandırdığımız sistemler oldukça eski teknolojidir ve karbüratörlü ve enjeksiyonlu motorlarda depodan sıvı olarak gelip buharlaştırıcı tarafından gaz haline dönüştürülen LPG doğrudan yakıt emme hattına gönderilir.

Daha sonra hava-LPG yakıtı karışımından sorumlu olan ve karbüratörlü motorlarda karbüratör sisteminden ve enjeksiyonlu sistemlerde de emme manifoldundan hemen önce yerleştirilen Miksere yani karıştırıcıya girerek motora gönderilir. 

Bu tip sistemler karbüratörlü ve eski tip yakıt enjeksiyonuna sahip motorlarda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır ve LPG püskürtme enjektörleri yoktur.

Tek noktadan  LPG Sistemleri (Mikserli)

Çok Noktadan Enjeksiyonlu Sıralı LPG Sistemleri

Kapalı tip – Enjeksiyonlu, oksijen sensörü, katalitik konvertörü ve ECU’sü olan motorlar için

  • Enjeksiyonlu motorlar için
  • Direkt enjeksiyonlu motorlar için
  • Sıvı LPG püskürtme sistemleri
  • Direkt enjeksiyonlu motorlar için    

Bu tip sistemlerde tek noktadan LPG sistemlerinin aksine Mikser bulunmaz ve bunun yerine yakıt enjektörleri mevcuttur. Bu enjektörler emme manifoldu delinerek tüm silindirler için ayrı ayrı, emme supablarının hemen önüne monte edilir. Sürekli olarak da silindirlere gaz halinde LPG yakıtı püskürtürler. Motorun çalışmasına göre ihtiyaç duyulan hava-yakıt karışımının ayarlanması ise elektronik olarak ölçüm yapan bir cihaz tarafından gerçekleştirir. Ayrıca LPG beynine sahip olan tipleri de mevcuttur Burada dikkat çekici olan yakıtın Sürekli olarak püskürtülmesidir. 

Çok Noktadan Enjeksiyonlu Sıralı LPG Sistemleri


Çok noktadan enjeksiyonlu sıralı LPG sistemlerinden en büyük farkı da budur.

Çok Noktadan Sıralı LPG Sistemleri

Çok noktadan enjeksiyonlu sıralı LPG sistemleri
Sıralı sistemlerde normal veya direkt enjeksiyonlu motor olsun her bir silindir için ayrı ayrı LPG yakıtı enjektörleri mevcuttur. Adından da anlaşılacağı gibi motorun çalışma prensibi doğrultusunda silindirlerle sıralı bir şekilde gaz halinde LPG püskürtülür. Yani çok noktadan enjeksiyonlu sistemlerin aksine sıralı sistemlerde yakıt sürekli olarak püskürtülmez ve aynen benzin enjektörlerinde olduğu gibi her bir silindire kesikli olarak zamanı geldiği zaman püskürtülür. Yakıtın püskürtülme sırasını ve miktarını ise LPG beyni motor beyninden bağımsız bir şekilde ayarlar.

LPG Sıvı Yakıt Sistemi

En son geliştirilen ve tanıtılan daha teknolojik özellikleri ile öne çıkan direkt enjeksiyonlu sıvı LPG sistemlerinden ise sıralı çok noktadan enjeksiyon sistemlerin aksine ekstradan LPG enjektörleri bulunmaz. 

LPG Sıvı Yakıt Sistemi

Sistem motorun kendi bünyesinde bulunan ve normalde benzin püskürten enjektörleri kullanır. Ayrıca bu enjektörler sıvı haldeki benzin yakıtını püskürtmeye göre tasarlandığı için de LPG gaz değil sıvı gaz olarak silindirler içerisine püskürtülür. Bu sayede de emme manifoldunun delinmesine ihtiyaç kalmayacağı gibi motor işlem görmeden lpg ‘ ye sahip olur.





Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]