Araba Parcçaları Görevleri İsimleri Nelerdir?
Onlarca kısım ve pek çok parçaya sahip olan Otomobillerde bunların tamamını veya büyük çoğunluğunu öğrenmek herhangi bir problemin anında sorunu tespit etmek çok önem arzediyor.
Arabalarda genel olarak motordan tekerleğe, şasiden vites kutusuna kadar küçük ve büyük sayısız parçalar var.
Bunlar ön takım parçaları, alt takım parçaları, kaporta parçaları gibi gruplara ayrılıyor ve her grubun içerisinde de birden fazla araba parçası yer alıyor. Siz de arabada bulunan parçalar neler olduğunu keşfetmek için yazarımız Sinan Tektaş'ın otopazarla.com için hazırladığı Akademik seviyede hazırladığı içeriğimizi takip edebilir, tüm sorularınızın yanıtlarını buraya tıklayıp öğrenebilirsiniz.
Araba Ön Takım Parçaları Nelerdir?
Araba parçaları nelerdir bakıldığında ön takım parçaları akla ilk gelen gruplar arasındadır. Amortisör, helezon yay, salıncak gibi parçalar bu kısım yer alır.
Amortisör Nedir Ne İşe Yarar?
Amortisör: Amortisör, araçların engebeli ve çukurlu yollardan geçerken sarsılmasını önleyen bir parçadır. Bu sarsıntıların şiddet ve etkisini azaltmak için kullanılır. Bir tür yağ pompası olan amortisör lastikleri sürekli yolla temas halinde tutmak, etkin yol tutuşu sağlamak, tekerlek açısını korumak gibi görevlere sahiptir.
Helezon Yay Nedir Ne İşe Yarar?
Helezon Yay: Helezon yay, amortisör sisteminin etrafını sarar. Aracın yolda stabil kalmasını sağlayan yay sistemidir. Sarsıntıları önleme, virajlarda yol tutuşunu artırmak gibi görevleri vardır.
Salıncak Nedir Ne İşe Yarar?
Salıncak: Araba salıncağı (tabla), aracın ön tekerlekleriyle şasiyi birbirine bağlar.
Rotil: Rotil de araba salıncağı gibi bir bağlantı elemanıdır. Rotil, direksiyon mafsalı ile direksiyon kontrol kolunu birbirine bağlar.
Direksiyon Kutusu Nedir Ne İşe Yarar?
Direksiyon Kutusu: Direksiyon kutusu, rotil ile yardımlaşarak çalışır. Araçların tekerlerinin kontrolünü sağlayan, araca yön veren en önemli parçalardan biridir. Direksiyon kutusu, direksiyon simidinden aldığı komutları tekerleklere aktarır.
Z Rot: Z Rot Nedir Ne İşe Yarar?
Z Rot: Z Rot, aracın kaymasını azaltan bir süspansiyon parçasıdır. Bir çeşit denge çubuğudur ve tekerlekler ile araç gövdesi arasında görev yapar.
Araç Alt Takım Parçaları Nelerdir?
Araba parçaları isimleri ve görevleri içerisinde alt takım parçalar da kategorize edilir. Motordan aktarılan komutlar alt takıma iletilir ve böylece araba hareket eder. Dingilden egzoza, şanzımandan şafta kadar pek çok araba parçası alt takımlar içerisinde yer alır:
Dingil (Aks) Nedir Ne İşe Yarar?
Dingil (Aks): Dingil (aks) ön ve arka tekerleklerin arasında yer alır. Ön ve arka tekerlekleri araca bağlayan bir tür çelik çubuktur. Aracın ileri geri gitmesini sağlar.
Egzoz Nedir Ne İşe Yarar?
Egzoz: İçten yanmalı motorların olmazsa olmaz parçalarından biri egzozdur. Egzoz, yakılan yakıttan ortaya çıkan gazın dışarı atılmasını sağlar. Fazla suyun dışarı atılması, gürültü kirliliğini azaltması gibi görevleri de vardır.
Balata Nedir Ne İşe Yarar?
Balata: Balata, araçlardaki fren sisteminin en önemli parçalarından biridir. "Fren balatası" olarak da bilinen bu parça, aracı yavaşlatmak ve durdurmaktan sorumludur. Zamanla aşınabildiği için periyodik bakıma ihtiyacı vardır.
Şanzıman Nedir Ne İşe Yarar?
Şanzıman: Şanzıman, "hız değiştirme kutusu" veya "vites kutusu" adıyla da bilinir. Motorun hareketini araba tekerleklerine aktarır. Viteslerin artıp azalmasını sağladığı için aracın hızını da etkiler.
Şaft Nedir Ne İşe Yarar?
Şaft: Şaft, şanzıman ile diferansiyel arasında güç aktarımı sağlar.
Diferansiyel Nedir Ne İşe Yarar?
Diferansiyel: Diferansiyel ise şafttan gelen dönme hareketini düzenli bir şekilde arka tekerleklere aktarır. Aracın dönüşü esnasında dengenin sağlanması için arka tekerleklerin farklı hızda dönmesini sağlar.
Araba Motor Parçaları Nelerdir?
Araba parçaları isimleri ve görevleri listesinin belkemiği diyebileceğiniz kısım motordur. Aracın adeta kalbi olan motor, ana bölümdür.
Motor Bloğu Nedir Ne İşe Yarar?
Motor Bloğu: Motor bloğu, arabanın motorunun ana gövdesini oluşturur. Pistonları, silindirleri, krank ve eksantrik milleri içerir.
Piston Nedir Ne İşe Yarar?
Piston: Piston, silindirin içerisine yerleştirilen bir parçadır. Kabaca çalışan motorun aracı hareket ettirmesine yardımcı olmak pistonun görevidir. Ayrıca filtre görevi de görür.
Silindir Kapağı Nedir Ne İşe Yarar?
Silindir Kapağı: Motor bloğunu üstten örten motor parçası silindir kapağıdır. Silindir kapağının üstünde ise bujiler, emme manifoldu ve egzoz manifoldu vardır.
Krank Mili Nedir Ne İşe Yarar?
Krank Mili: Krank mili pistondan gelen gücü dönme kuvvetine çeviren parçadır.
Karter Nedir Ne İşe Yarar?
Karter: Karter motor bloğunun altında yer alır. Motor yağının depolanmasını ve soğutulmasını sağlar.
Sibop Nedir Ne İşe Yarar?
Sibop: Sibop ise pistonlarla ortaklaşa çalışır ve yakıt geçişlerini sağlar.
Araç İç Takım Parçaları Nelerdir?
Araba parçaları ve görevleri içerisinde kaputun içinde yer alan iç takım da çok önemli bir rol oynar. Radyatör, karbüratör, alternatör gibi araba parçalar burada yer alır.
Radyatör Nedir Ne İşe Yarar?
Radyatör: Radyatör bir soğutma elemanı olarak olası patlamaları önler. Artan sıcaklığın baskılanmasını sağlar ve motor sıcaklığını güvenli bir aralıkta tutar.
Karbüratör Nedir Ne İşe Yarar?
Karbüratör: Karbüratör hava - yakıt karışımını ayarlayan iç takım parçasıdır. Ateşleme için motora karışık bir şekilde aktarılan yakıt - havanın oranını ayarlar.
Alternatör Nedir Ne İşe Yarar?
Alternatör: Alternatör, aracın motoru çalışırken aküyü şarj eder. "Şarj dinamosu" adı ile de bilinir. Çalışan araç motorundaki mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren alternatör bu sayede akünün şarj olmasını sağlar ve elektrik ihtiyacı karşılanır.
Endüksiyon Bobini Nedir Ne İşe Yarar?
Endüksiyon Bobini: Endüksiyon bobini (ateşleme bobini), batarya gerilimini bujide kıvılcım çaktırabilecek seviyeye yükseltir. Ortaya çıkan yüksek voltajı ise distribütöre iletir.
Yakıt Pompası Nedir Ne İşe Yarar?
Yakıt Pompası: Yakıt pompası (dizel arabalarda "mazot pompası"), depodan aldığı yakıtı karbüratöre pompalar.
Buji Nedir Ne İşe Yarar?
Buji: Bujinin temel görevi ateşlemedir. Yanma odasındaki hava ve yakıt karışımının yanmasını buji sağlar. Bu ateşlemenin ardından motor çalışmaya başlar.
Manifold Nedir Ne İşe Yarar?
Manifold: Bir tür boru düzeneği olan manifold, genelde emme ve egzoz manifoldu olarak ikiye ayrılır. Emme manifoldu havanın motora iletilmesinden sorumludur. Yanma işleminden sonra ise egzoz manifoldu devreye girer.
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.
Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]
Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]
Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]
Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]