Otomobil Tarihçesi

Otomobil ilk hayvan ve tekerlek gücünün birleşiminden doğmuş bir fikirdir.
Sinan Tektaş
Kısaca Araba Tarihçesi

Arabalar günümüzün en çok ihtiyaç duyulan gereksinimleri olmazsa olmazları arasında yer alan bir icat. 

İlk motorla çalışan otomobil 1862 yılında ETIENNE LENOIR tarafından icat edilmiş ve böylece hayvanla çekilen arabalar ortadan kalkamaya başlamışlardı. Etıenne' nin bu buluşundaki motor, bir silindir içerisinde benzinin yanmasıyle çalışan (içten yanmalı) küçük bir motordu. Bu icat o yıllarda biraz daha geliştirilerek ilk motorlu otomobiller 1885 yılında Almanya'nın mannheim kentinde bulunun Karl Benz adında kişinin atölyesinde satışa sunulmak üzere ilk otomobiller üretilmiştir. Böylece otomobil çağına geçiş başlamıştır.

Karl Benz in yapmış olduğu otomobiller at arabalarına benzediği için atsız araba denilmekteydi.

 ilk otomobillerin en büyük sıkıntılarından biri yokuşlarda durup daha sonra geriye doğru inmeye başlıyorlardı. Bunun sebebi bu buluşların çokunda dişli yoktu. 1890 yılında üretilen Benz Victoria markalı arabada deri bir kayışı kasnağa bindiren kol kullanılmıştı. bir nevi vites görevi gormekteydi. Motor arka tarafa veya sürücünün altına yerleştiriliyordu.

O dönemin taşıtlarını fayton yapıcıları yapıyorlardı. faytonlarda sürücü önünü gorebilmesi için yuksekte oturuyordu. Bu taşıtlarda da önünü daha iyi görebileceği düşünülerek sürücü yüksekte oturuyordu. Daha fazla konfor sağlanması içinde eğimli demirden yaylar kullanılıyordu faytonlardaki sistemle ayni sistem yani. Orta yerde bir tür manevella gibi bir demir bulunmaktaydı. Bu demir araca yön vermek için konulmuştu.

 1900 lü yıllarda artık arabalar fayton şeklinden çıkmış ve şeklini almaya başlamışlardı. Fakat bu araçların yapımı zor ve uzun sürecler istediğinden fiyatları oldukça pahalıydı. Ancak zenginler alabiliyordu veya evinlerini falan satıp alabiliyorlardı.

 Fakat Henry Ford 1908'de bir at parası olan insanlara araba satabilmeyi başardı. o yüzden ürettiği aracın adını 'T' koymuştu bunun anlamı buydu...

ABD de bu 1908'de 200.000' den az araç bulunurken, 5 yıl içinde 'T' modelinin satışı 250.000 adeti bulmuştu.Bu başarının sırrı zincirleme üretimdeydi. Otomobiller her gecen sürede ucuzlaşıyordu ve bunu Henry Ford sağlıyordu.

T Modeli'nin ucuza mal olmasını sağlayan özelliklerden biri, standartlaştırılmış gövdesiydi. Osıralarda otomobillerin çoğu, uzmanlaşmış fayton imalatçıları tarafından yapılmaktaydı.T Modeli'yse, bir üretim zincirinde yapılmaya başlandığından , müşterilerin gereksinimine ısmarlama olanlar gibi uymuyordu. Bu güçlüğü altetmek için Ford, sayıları sınırlıda olsa, gövdeleri farklı biçimlerde otomobiller üretmeye koyuldu. Zincirleme üretimden önce, otomobilin kaportasını oluşturan kaplamalar elle yapılırdı. Ford kaplamaları çok kısa sürede kalıpla presleyip ortaya çıkaracak makineler yapmıştır.

Henry Ford, orta gelirli tüketicilerin otomobil sahibi olmasını sağlayan kişi olarak tarihe geçti. Michigan' da Highland Park' da bulunan tesisteki hareketli montaj bandı sayesinde üretim maliyetini düşürebilmiştir.

1896 yılında ilk üretmiş olduğu otomobil 'Quadricycle' Amerika' da en hafif benzinli arac olarak seçilmişti.


Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]