Oto Lastikleri Temel Bilgiler

Sinan TektaÅŸ

Otomobil Lastiklerinin ortaya çıkması

Araç Lastikleri Temel Bilgileri

İlk lastik; J.P. DUNLOP'un oğluna üç tekerlekli bisikleti için tasarlamış olduğu lastikle doğmuştur. J.P. DUNLOP, üzeri lastik solüsyon ile kaplanmış çadır bezini tekerleklerin üzerine çivi ile çakarak içine hava doldurmuş ve boylece lastiğin ortaya çıkmasına sebep olmuştur.

Araç Lastikleri Temel Bilgileri

Günümüzde kullandığımız lastikler 1900'lü yıllarda geliştirilmeye başlandı.

Bir lastik 4 ana bölümden oluşur. Sırt, topuk, omuz ve yanaktır.

Sırt bölümünde bulunan desenler ıslak zeminlerdeki suyun tahliye ve yol tutuşu gibi önemli görevleri yerine getiren kanal mimarisine sahip bölümdür. Bu yağmur kanallarının çıkış noktaları omuz kısmındadır. Viraj giriş çıkışlarında yol tutuşundaki lastiğin önemli noktalarındandır.

lastik bilgileri yanak kısımdadır ve bu kısmın sertliği veya yumuşaklığı sürüş konforunu etkiler.

LastiÄŸin topuk kısmı janta oturan kısımdır ve jant korumalı korumasız olarak ikiye ayrılır. Korumalılarda jantın kaldırıma sürtmesinden veya benzeri durumlardan çizilmesini engellemek içindir. Arabanıza Lastik Alırken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekiyor? detaylı bilgi için bakınız. Ayrıca Lastikler ila ilgili sıkça sorulan diÄŸer sorular;

1. Araba Lastik Ãœretim Tarihi Önemlimi?

2.  Araba LastiÄŸi Ne Zaman DeÄŸiÅŸtirilmeli, Çıkma Lastik Alınır Mı?

3 . Kar lastiÄŸi  özellikleri ve zincir takılışı 

4. Araçlarda Lastik Hava Basıncı Kaç Olmalı?

LastiÄŸin (mm) Olarak Nomial GeniÅŸliÄŸi Nedir?

 LastiÄŸin yerle temas eden yüzeyidir. 215 mm geniÅŸliÄŸinde yerle temas ediyor. Birçok kiÅŸi araç lastiÄŸini geniÅŸletince arabasının daha iyi yol tutacağını ve daha hızlı çıkış yapacağını düşünür. Fakat bu aracın daha iyi yol tutmasını saÄŸlasada yakıt sarfiyatını artırır ve aracı hantallaÅŸtırır. Ayni zamanda aracın ön düzeninde zamanla olumsuz etkiler yaratabilir.

Yüksekliğin Genişliğe Oranı Nedir?

Yanak yüksekliğini verir. yanağın sırt genişliğine oranıdır. Yani 215mm 'nin %65'i gibi. Bu durumda yanak genişliki 215*0,65=139.75mm'dir.

R (Radyal) : Lastik tipini verir.  LastiÄŸin karkas yapısında kullanılan kord bezinin geometrisi lastiÄŸin konvansiyonel veya radyal yapıda olmasını belirler. Konvansiyonel lastiklerde, lastiÄŸin yapısını meydana getiren kord bezleri 30-40 derecelik açılarda, üst üste ve çapraz biçimde yerleÅŸtirilir. Bu nedenle konvansiyonel lastikler çapraz katlı ve diyagonal lastikler olarak da adlandırılır. Son yıllarda otomobil lastik teknolojisindeki geliÅŸmeler, konvansiyonel lastiklerin terk edilip radyal lastiklerin kullanılmasına yol açtı. Bu nedenle lastiklerdeki bu sembol (R) standartlaÅŸmış durumdadır.

Jant Çapı Kodu: Jant çapının inç biriminden ifadesidir. Örnekte 15 ifadesi jantın 15 inç olduğunu gösterir.

Yük Endekis Ve Hız Sembolü Nedir?

Yük endeksi lastiğin maksimum taşıyacağı yükü verir. hız endeksi de lastiğin dayanabileceği, hızı belirtir. Örneğin resimdeki lastik 95H diye belirtiyor. 95 yük endeksi 690 kg ağırlık taşıyacağını belirtir.H ise maksimum 210 km sürat yapabileceğini.

Yakıt Tüketimi: A ile G arasında değişir. A en az yakıt sarfeden G ise en çok yakıt sarf eden lastiktir. Malesef kış lastikleri E-F-G arasındadır.

Yakın bir zamanda lastikler artık tamamen deÄŸiÅŸecek ve bu teknolojik lastiker virajlarda ÅŸekil deÄŸiÅŸebilecek. Düz yolda teması azaltabilecek ve hava ÅŸartlarına göre ÅŸekil deÄŸiÅŸtirebilecek. Manyetik sensörleri sayesinde zorlu arazi ÅŸartlarına uyum saÄŸlayabilen lastiklerden, kendiliÄŸinden amortisörlü janta monte edilmiÅŸ lastikler olacak.                               

Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]