Araçlar Neden Siyah Duman Atar?

Sinan Tektaş

Arabanın Eksozundan Neden Siyah Duman Çıkıyor?

Araclar Neden Siyah Duman Atar

Araç Eksozlarından Kara Duman Çıkmanın Olası Nedenleri  Nelerdir?

Araba egzozdan neden siyah duman çıkarır?

Aracın egzozundan çıkan dumanın rengi, aracın motor sağlığının iyi yada kötü olması gibi birçok şey anlatır. Peki siyah duman neyi ifade eder? Egzozdan çıkan kara duman ne anlama geliryor?

İlk olarak egzozdan siyah duman neden çıkar? sorusu sorulduğunda buna ilk yanıt aracınızın motoruna gereğinden fazla yükleniyorsunuz siyah duman çıkışının olağan bir durum olduğu söylenebilir. 

Çünkü aracınıza çok fazla yüklendiğiniz an kullanılan yakıta hava da karışır ve bu halden dolayı araba siyah duman çıkarır. Yakıtın çeşidi değiştirilse dahi motora yüklendiğiniz an araç tekrardan siyah duman çıkaracaktır. Çünkü bu hal yakıt çeşidiyle değil yakıt hacmiyle ilgilidir. Egzozdan siyah duman neden çıkar? sorusunun bir başka sebebi ise motorun hava filtrelerinin tıkanmasıdır. Bu halde de yeteri kadar hava gitmeyeceğinden dolayı yanma işleminde zorlanma olur, bununla da araba siyah duman çıkarır. 

Egzozdan siyah duman atma problemlerinden biride enjektörlerin tıkanmış olmasıdır. Buna ek olarak enjektörlerde herhangi bir kötüleşme varsa da arabalar siyah duman çıkarır. Çok az ya da çok fazla enjektör basıncının olması ile hava yanma işlemine karışamaz ve bundan dolayı arabalar siyah duman çıkarır. Egzozdan siyah duman neden çıkar? sorusunun son cevabı ise aracın benzinine yağ karışması neticesi ile yağ yakımı varsa da arabalar siyah duman çıkarır. Tüm bu sebeplerin hangisinin egzoz dumanının siyah olmasına neden olduğunu öğrenebilmek için ise aracınızı bir tamirciye ya da araç servisine götürebilirsiniz.

Arabanın egzozundan siyah duman çıkmasının sebepleri nelerdir?


Ani Hızlanma ve Yüksek Devirlerde Siyah Duman Atması : Bu tip siyah duman problemleri aracın fazlaca zorlanması ile ilgili olabilir. Araç gaz pedalından aldığı tepkiler ile hava yakıt karışımını ayarlar. Ani olarak yapılan hızlanmalar veya gaza basıldığında aracın siyah duman çıkarması tipik bir yakıt yanma sorunudur. Ani olarak gönderilen fazla yakıt ve havanın bir bölümü tam olarak yakılmadan atılır ve bu durum siyah duman olarak araç egzozundan dışarı atılır.

Yakıt sistemi sorunları: Yakıt filtresi, yakıt pompası veya enjektörler gibi yakıt sistemi parçalarının arızalı olması, yakıtın yeterince yanmasını engelleyebilir ve siyah duman atma sorununa neden olabilir.

Hava sistemi sorunları: Hava filtresi veya hava akış sensörü gibi hava sistemine ait parçaların arızalı olması, yanma odasına yeterli hava akışını sağlayamayabilir ve tam yanmanın gerçekleşmesini engelleyebilir.

Motorun yaşı: Eski motorlar, modern teknolojiye sahip araçlar gibi daha az verimli olabilir. Bu nedenle, eski bir araçta siyah duman atma sorunu daha sık görülebilir.

Eksik veya yanlış yağlama: Eksik veya yanlış yağlama, motorun aşırı ısınmasına ve yağın yanmasına neden olabilir. Yanan yağ partikülleri siyah duman şeklinde ortaya çıkabilir.

Egzoz sistemi sorunları: Egzoz sistemi, araçtan çıkan gazların atıldığı yerdir. Egzoz sistemine ait parçaların arızalı olması veya tıkalı olması, gazların atılmasını engelleyebilir ve siyah duman atma sorununa neden olabilir.

Aşırı yüklenme: Araç aşırı yüklendiğinde veya römork çekildiğinde, motor daha fazla güç üretmek zorunda kalır ve bu da yanma odasında tam yanmanın gerçekleşmemesine neden olabilir.

Motorun aşırı ısınması: Motorun aşırı ısınması, yanma odasında tam yanmanın gerçekleşmesini engelleyebilir. Bu nedenle, araç sıcak havalarda veya uzun süreli kullanımlarda siyah duman atabilir.

Yukarıda Egzozdan Siyah duman Neden Çıkar Sorusunun Öncelikli Nedenleri Verilmiştir

Siyah Duman Çıkmasının Diğer Sebepleri Nelerdir?

Bunlara ek olarak Egzozdan siyah duman neden çıkar? sorusunun başka yanıtları da bulunmaktadır. Bunlar hava durumu ve yakıt kullanımı olarak karşınıza çıkar. Yukarıda verilen bilgilerle Egzozdan siyah duman neden çıkar? sorusuna yanıt bulunmuştur.

Egzozdan Çıkan Kara Duman Sorunu Nasıl Çözülür?

İçten yanmalı sistemlerde yakıtı tamamen yakmak için doğru miktarda hava girişi gerektirir. Motora giren hava eksikliği varsa, yakıt kısmen yanacak ve egzoz borusundan siyah duman çıkmasına neden olacaktır. Yakıtın tamamen yanması haline egzoz dumanı normal rengine döneccektir. Bunun içinde yapmanız gereken şey havanın içeri girmesini engelleyen sistemleri kontrol etmeniz olacaktır. 
Piston segmanlarının hasarlı olması egzozdan siyah duman çıkmasına neden olabileceğinden segmanları kontrol ettirmeniz gerekmektedir.
Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]