Arabam Neden Mavi Duman Atıyor?

Sinan Tektaş

Arabanın Egzozundan Neden Mavi Duman Çıkar?

Arabanın Egzozundan Neden Mavi Duman Çıkar?

Egzozdan mavi duman çıkması önemli bir problemdir. Bu durum yağın yakıta karışarak yanmasını ve bu yanmış yağ-yakıt karışımının egzoza gitmesiyle meydana gelir. Bu durum ise aracınızın verimsiz ve düşük performanslı çalışmasına yol açar. Kısaca belirtmek gerekiyorsa araç yağ yakıyordur. Böylece yanma odasına yağ karışması sonucu egzozda mavi duman çıkmaya başlar. Çünkü normal sıcaklıklarda egzozdan çıkan duman renksizdir. Soğuk kış günlerinde dumanın bir miktar beyaz renkli olması normaldir. Ancak mavi duman çıkması bir problem olduğuna işarettir. En kısa sürede yetkili ve güvenilir bir teknik serviste sorunun çözülmesi gerekir.

Yukarıda belirtildiği gibi egzozdan mavi duman çıkması motorun yağ yaktığı anlamını taşır. Bu durum genellikle pistonların, yağ segmanlarının ve supap lastiklerinin aşınması sonucu oluşur. Turbo motora sahip araçlarda ise yağ sızmalarından kaynaklanır. Eğer zamanında işlem yapılmazsa motorun hasar görür. Üstelik tamamen değişmesi gerekir. Özellikle egzozdan mavi duman çıkması durumunda alanında uzman bir teknik servisle iletişime geçmelisiniz. Contayı, sızdırma önleyici keçeleri, subap lastiklerini, pistonlar ve yağ segmanlarını kontrol ettirmelisiniz. Motorun yağ yakması zamanla katalitik konvertörü ve oksijen sensörünü bozar. Bu durum motor arıza lambasının yanmasına yol açar. Ayrıca motorun yağ seviyesi ve yağ basıncı düşer. Motor yağının eksik olması aracınızda ciddi hasarlara sebep olarak yüksek tamir masrafları çıkarabilir.

Neden Eksozdan Mavi Duman Çıkar?

  1. Conta yanmışsa bu durum gerçekleşir. Çünkü motor bloğundaki conta zarar görmüşse motor bloğuna yağ sızabilir ve mavi duman oluşumu gerçekleşir.
  2. Motordan sızan bir yağ da sıcak egzoz manifoldu üzerine damlarsa mavi duman çıkar.
  3. Valf contaları, piston halkaları ve piston segmanları aşınmışsa bu problem ortaya çıkar. Çünkü bu parçalarında bir ömrü vardır. Ekonomik ömrü dolan parçalar sorunlara yol açar.
  4. Özellikle araç yağ değişiminden sonra mavi duman çıkarmaya başlamışsa yağ seviyesini biraz düşürün. Çünkü motora gereğinden fazla yağ konulması da bu problemi doğurur.
  5. Dizel otomobillerde kızdırma bujilerinden kaynaklı arızalar da bu soruna neden olur. Kızdırma bujileri deforme olduğu zaman motor içerisinde yanma tam gerçekleşemez. Mazot yağa en yakın yakıt olduğu için tam olarak yakılmadan egzoza gider. Sonuç olarak egzozdan mavi duman çıkar.

Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]