BMW 3/15 1929-1932

BMW 3/15 1929-1932
Sinan TektaÅŸ

BMW 7 Mart 1916'da Kuruldu

BMW 7 Mart 1916'da kurulduysada; şirket otomobil üreticisi değildir ve yalnızca uçak motorları üretir. Ancak Birinci Dünya Savaşı'nın sonucu artık bu faaliyete izin vermedi, BMW daha sonra motosikletlere başladı ve 1929'da 3/15 "Dixi" ile otomobille mücadele etti.

BMW 7 Mart 1916'da kurulduysada; şirket otomobil üreticisi değildir ve yalnızca uçak motorları üretir. Ancak Birinci Dünya Savaşı'nın sonucu artık bu faaliyete izin vermedi, BMW daha sonra motosikletlere başladı ve 1929'da 3/15 "Dixi" ile otomobille mücadele etti.

1920'lerde BMW, rekabete olan önemli bağlılığı sayesinde ünlü bir motosiklet üreticisi haline geldi. 1929 yılında Alman pilot Ernst Jakob Henne tarafından bir BMW motosikleti 216.75 km/s hıza ulaştı. Firmanın itibarı iyi kurulmuş ancak yeni bir faaliyetle yüzleşmek istiyordu elbette buda Otomobil'den başka birşey değildi.

Ancak o zamanlar otomobil pazarı çok rekabetçiydi ve BMW tamamen bilinmiyordu ve orada kendini kanıtlaması gerekiyordu. Gerçekte BMW, bir arabanın ön tekerleklerini çalıştıracak bir BMW düz ikiz motor monte etmek için mühendis Wunibald Kamm'a yaklaÅŸarak otomotiv pazarına girmeyi 1925 gibi erken bir tarihte düşünmüştü. Ne yazık ki BMW buna inanmıyor ve birkaç prototipin ardından havlu atıyor'du. 

Birkaç yıl sonra, 1928'de BMW'ye Dixi şirketini devralması tavsiye edildi

Dixi, 1896'da Eisenach'ta kurulmuş ve 1898'den itibaren "Wartburg" adı altında pazarlanan lisans altında Decauvilles üreten bir Alman şirketidir. Daha sonra şirket 1904'ten itibaren kendi araçlarını ve daha sonra ağır yük araçlarını üretti. 1921'de bu şirket el değiştirdi ve sahibi 1927'den itibaren lisanslı olarak Austin Seven'ı üretti. Başarı oradaydı, iki yılda 9.000 kopya üretildi. Bu başarıya rağmen Dixi borç batağına batar ve kasasını dolduramaz olmuştu, ve sonra BMW kontrolü ele aldı.

 Bir modelin lisans altında üretilmesi iddialı ve gerçekleÅŸtirmesi zor bir bahistir: AraÅŸtırma maliyetlerini üstlenmeden müşteriye cevap veren bir araba üretmeyi mümkün kılıyorsa, "telif hakları" genellikle o kadar fazladır ki, üretilmesine izin vermezler'di. ikame bir model geliÅŸtirmek için gerekli sermaye lazımdı. Ancak BMW, bağımsızlığını kazanmak için Austin Seven'a ardışık evrimler getirerek bunu azar azar yapacaktı.

Ayrıca, Ekim 1928'de Dixi devralındığında BMW, modeli BMW 3/15 olarak yeniden adlandırdı

 Model, 1929'un başında hızla revize edildi ve Nisan'dan itibaren BMW 3/15 DA2'yi doÄŸurdu. Bu, dört tekerleÄŸe etki eden bir kablo ile bir ızgara ve daha geniÅŸ lastikler ve bir fren sistemi geliÅŸtirildi. Ayrıca BMW 3/15, iki kapılı sedan, iki koltuklu cabrio ve teslimat minibüsü gibi çeÅŸitli gövde modellerinde sunuldu.

1930'da BMW 3/15, yalnızca roadster versiyonunda mevcut olan 3/15 DA3 olacak ÅŸekilde hızla geliÅŸti. Bir spor model olan 3/15 DA3, daha alçak bir ağırlık merkezine ve bağımsız süspansiyonlara sahipti. Sportif bir model olan BMW 3/18 DA3, 18hp geliÅŸtirmek için 3 ek beygir gücü vermek üzere motor hazırlığı yapılır. 

Ne yazık ki, model Almanya'daki Büyük Buhran zamanında geliyor, BMW için yarışan ilk model ise, tasarlanan toplam 150 ünite ile kariyeri çok sağduyulu ve geçiciydi.

Şubat 1931'de BMW 3/15 DA4 ortaya çıktı, ön süspansiyonlar bağımsızdı, araba da daha ağırdı ve daha büyük tekerlek çapı kullanıyordu. Model katalogda uzun süre kalmadı, 1932'de BMW, elemanları Daimler-Benz tarafından yapılan ilk otomobili 3/20'yi sundu. BMW için otomotiv çıraklığı sona ermişti, marka (neredeyse) kendi ayakları üzerinde durabiliyordu.

Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]