Fren Pedalı Dibe Neden Vuruyor?

Sinan Tektaş

 Fren Neden Tutmuyor? Fren Pedalı Dibe Neden Vuruyor?

Fren Pedalı Neden Sertleşir? (Bakınız) Fren Arızaları Belirtileri Nelerdir? Frenler Neden Tutmuyor? 

Fren Neden Tutmuyor? Fren Pedalı Dibe Neden Vuruyor?


Otomobillerde bulunan ABS fren sistemi, ESP gibi donanımlar yolculukların güvenli bir şekilde olmasını sağlar. 

Ancak zamanla kullanılan araçlar, arıza yapabilir. Örneğin fren arızası oluşabilir. Bu durumda sakin kalmak çok önemlidir. Bu tarz arızaların hemen onarılması gerekir. Otopazarla.com sitemizde sizler için hazırladığımız bu yazımızda (Fren pedalı dibe kadar iniyor; Ne yapmalıyım?) Sorusunun cevabını vereceğiz.

Fren Pedalı Dibe Kadar İniyor 

Teknik olarak, fren pedalının zemine tamamen batmasına neden olacak iki ana neden vardır.

1. Fren Hattından veya Fren Kaliperinden Sızıntı

Bu sebeplerden biri, fren sistemin de oluşan sızıntı nedeniyle pedalın basıncını kaybetmesidir . Sızıntı, aracınızdaki bir fren hattından veya fren kaliperlerinden birinden gelebilir. Bu sızıntıyı bulmak ve düzeltmek en büyük önceliğiniz olmalıdır.

2. Arızalı Ana Silindir

Diğer bir neden, sıvının içten contaları atlamasına izin veren arızalı bir fren ana silindiridir . Bu ana silindir, fren hidroliği basıncını artırma eyleminin gerçekleştiği yerdir. Bu silindir düzgün çalışmıyorsa, iki olasılık vardır: fren sistemi normalde olduğu kadar güçlü olmayacak veya frenler hiç çalışmayacaktır.

Sorunu Teşhis Etme ve Düzeltme

Yukarıda anlatmış olduğumuz sebeplerle fren sisteminizdeki arızayı teşhis edebilirsiniz. Fren pedalının dibe düşmesi durumunda sorunu gidermek için yapılması gereken birkaç işlem vardır.

1. Fren Hatlarını ve Fren Kaliperlerinin Kontrol Edilmesi

Yapabileceğiniz ilk işlem, fren hidroliği seviyesini kontrol etmektir. Sıvı dolu ise, sızıntı olmadığı anlamına gelir. Bir sıvı eksikse veya boşsa, bir yerde sızıntı var demektir.

Bir sızıntı olması durumunda, fren hatlarının sızdırıp sızdırmadığını görmek için dört tekerleğin tüm fren hatlarını kontrol etmelisiniz. Fren hatlarının kuru olması, sorunun orada olmadığı anlamına gelir. Dört tekerlekten birinde sızıntı olduğunu görürseniz, sorunu buldunuz demektir.

Düzeltmek için tekerleği çıkarmanız, sızıntının kaynağını bulmanız ve gerekirse parçayı değiştirmeniz gerekir. Çoğu zaman arıza, sızdıran bir kaliper veya tekerlek silindiri contasıdır.

2. Fren Ana Silindirini Kontrol Edin

Yapabileceğiniz ikinci işlem, zamanla aşınabilen ve sızıntılara neden olabilen iki takım contaya sahip olduğundan, ana fren silindirini kontrol etmektir. Gerçekten sorun buysa, fren ana silindiri yenisiyle değiştirilmelidir.

Dikkat edin, uzun süre dayanmadıkları veya bazen baştan bile çalışmadıkları için kaliteli bir yedek parça ile değiştirmeniz önerilir. Diğer birçok parçada olduğu gibi, ikinci el bir ana silindir kullanıldığında, yepyeni bir ünite kadar etkili değildir.

Sızdıran işaretler olduğunu fark ederseniz, fren sistemi düzgün çalışmayacağı ve güvensiz olacağı için aracınızı sürmemeye çalışmayın. Bunun yerine, sorunu gidermeye çalışın ve kendi başınıza halledemiyorsanız, aracınızı güvenilir profesyonellerin sorununuzu çözebileceği en yakın güvenilir hizmete götürün.

 Düzenli Muayene   -   Fren ayarı   -   Tavsiye edilen çalışma boşluğu

Fren balatası ile disk arasındaki optimum çalışma boşluğunu tutturmak, aşırı ısınmayı önlemenize yardımcı olur.

Frenlerin aşırı ısınmasının birkaç nedeni olabilir. En çok karşılaşılan ve en kolay çözümlenen sorunlardan biri, fren balatası ile disk arasındaki çalışma boşluğunun yanlış ayarlanmasıdır. Bu durum, aşağıdaki sorunlara yol açabilir:


Boşluk çok yükseğe ayarlanmışsa, tam sürtünme açısından balatanın diskle tamamen temas etmemesi sonucu zayıf fren performansı ortaya çıkabilir.

Boşluk çok düşük ayarlandığında, fren balatası ve disk birleşir, sürtünmeye neden olur ve böylece fren sistemi aşırı ısınarak kötü fren performansına, fren sürtünmesine, sese ve hatta kalıcı disk hasarına neden olur.

ÇALIŞMA BOŞLUĞUNUN DÜZENLİ MUAYENESİ

Balatalar ve diskler aşındıkça çalışma boşluğu sürekli arttığından, çalışma boşluğunu düzenli olarak kontrol etmenizi öneririz. Tüm havalı disk frenlerinin, fren balatası ve disk aşınmasına karşı, fren uygulamaları sırasında kendi kendine ayar yapan otomatik ayarlayıcısı vardır. Ancak bunların, düzgün bir itme çubuğu hareketi sağlamaları için düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir.

Ayarlayıcı düzgün takılırsa, otomatik ayarlayıcılarının manuel olarak ayarlanmasına gerek kalmaz. Her fren pedalı değişiminde veya fren ısınmaya başladığında rutin olarak kontrol edilmeleri gerekir. Otomatik ayarlayıcı, izin verilen maksimum değeri geçerse bu durum genellikle ilgilenilmesi gereken diğer fren sorunlarını işaret eder.

Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]