Arabanızı Bahara Hazırlamak

Sinan Tektaş

Araç Bakımınızı Önceliğiniz Haline Getirin

Arabanızı  Bahara Hazırlamak

Özellikle bahar ve yaz aylarına geçiş yaparken aracınızı güvenle kullanmak için aksatmamanız gereken bakımlar vardır.  Bahar mevsimine girdiğimiz bu dönemlerde aracınızı bahara hazırlayacak tüyolarımıza otopazarla.com sitemizde bir göz atmaya ne dersiniz?

1. Lastiklerinizi Gözden Geçirmelisiniz

Bir aracın en tamamlayıcı unsuru sizlerin de bildiği gibi lastiklerdir. Lastik hava basıncını düzenli olarak kontrol etmeli, mevsim lastiklerinizi kullanmanız gerekmektedir. Aynı zamanda yakıt verimliliği açısından doğru hava basıncı uygulandığına emin olmalısınız.

Öncelikle karlar yerden erimeye başlayınca kış lastiğini çıkartıp mevsimlik lastiklerinizi taktırın.  Bulunduğunuz il e göre değişiklik gösterebilir ama bence en ideali mart ayı dır. Marttan sonra kar yağsa dahi yerde kalması uzun sürmüyor. Siz yinede aracınızın Kışlık lastiklerini  1 Nisana kadar değişmemenizi öneririm.

İnsanlar kış lastiğini çıkarmak için genelde mayısa kadar beklerler. Mart ayından mayısa kadar kuru yollarda kışlık lastikle kullanırlar. Ancak ortalama şubat-mart ayından sonra yerlerde pek kar kalmıyor. Karsız bir zeminde kar lastiğini kullanmak hem rulman bilyalarına hem de konfor olarak size zarar verir. Kimse seyir esnasında aracının içinde yoğun bir uğultu sesi duymak istemez. Veya servise rulman ücreti ödemek istemez.

3. Sileceklerinizin Doğru Çalıştığına Emin Olmalısınız

Silecek lastiklerinizi bahar geldi diye aksatmamalısınız. Bahar yağmurlarında zor durumda kalmamak adına silecek lastiklerinizi 6 ayda bir değiştirmeli; diğer mevsimler içinse daima buz çözücü bulundurmalısınız.

Silgeç lastiklerini sonbaharda değiştirmemişseniz, ilk baharda yenisi ile değiştirin. Yağmurun en çok yağdığı mevsimde silgeçleriniz iyi silsin.

4. Araç Sıvı Kontrolünü Sağlamalısınız

En az motor yağı kadar önem arz eden bir diğer unsur ise araç sıvılarıdır. Cam yıkama suyu, direksiyon hidroliği, fren hidroliği ve antifriz suyu gibi araç sıvılarının bakımları düzenli olarak gerçekleştirilmelidir. Böylelikle sürüş performansı ve güvenliğini artırabilirsiniz.

Aracınızın yağ bakımına az bir km kaldıysa o km yi beklemeden yağ bakımını yaptırın. Kışın çok fazla koyulaşıp sonra ısınıp yumuşayan yağın özelliği bozulur diyemesem de motorunuz yeni bir yağ ve yağ filtresi ile yaza güzel ve güvenli bir koruma ile girer.

5. Klima Bakımı

Yazın sıcaklarını düşünerek klimanın bakım ve kontrolünü de yapmanızda fayda vardır. Kışın neminden şişmiş olan polen filtresini mutlaka değiştirin ki içeride soluduğunuz hava temiz olsun. Klimanın yeterli soğuklukta üflemediğinden şüpheleniyorsanız klimanın gazını da kontrol ettirin.

6. Aracınızdaki Kıştan Kalan Antifirizi Boşalttırıp Yerine su Koydurtmayın!

Bunu yapmamanız için söylüyorum; aracınızdaki kıştan kalan antifirizi boşalttırıp yerine su koydurtmayın. Çünkü antifiriz yaz kış her mevsim radyatörünüzde bulunması gerekir. Bunu söylememdeki maksat malesef hala bu olayı gerçekleştiren araç sahibi ve ustalarımız olduğu içindir.

7. Eski Araçlar İçin Geçerli Termostat Kontrolü

Eğer ki aracınız eski model ise ve kıştan önce kışlık termostat takıldı ise, o termostatı yazlık termostat ile değiştirin. Ama sakın ki nasılsa yaz geldi termostata gerek yok diyip boş taktırmayın. Termostat da aynı antifiriz gibi her mevsim motorda bulunması gerekir.

Başka da ilk baharda aracınıza yapacağınız özel bir şey yoktur. Kışın olduğu gibi buji yenileme veya antifiriz ölçümü gibi konular bahar ayında geçersizdir. Güzelce iç dış temizliği yaptırın gibi şeyleri zaten yazmaya gerek duymuyorum.

8. Akü Kontrolünü Sağlamalısınız

Aracınızın ve araç aksesuarlarınızın düzgün çalışması için her zaman problemsiz bir aküye ihtiyacınız vardır. Bunun için 5 senede bir akünüzü değiştirmeniz gerekmektedir. Akünüzü kontrol ederken çatlak, şişlik veya pas görünümleri ile karşılaşıyorsanız bu durum aracınızda bir sorun yaşayacağınızın habercisidir.

9. Araç Far ve Lambalarınızı Kontrol Etmelisiniz

Araç farlarınızın düzgün çalıştığına daima emin olmalısınız. Farlarınızın eksiksiz ve düzgün çalışması sizi çok daha rahat hissettirecektir. Bilhassa stop ve sinyal lambalarınızın uyumlu çalışmasına mutlaka dikkat etmelisiniz.

10. Kasko ile Aracınızı ve Kendinizi Güvence Altına Alın!

Aracınızın tüm bakımlarını gerektiği gibi yapsanız da olabilecek diğer risk faktörlerine karşı Doğa Sigorta ile önleminizi alabilirsiniz. Aracınızı koruma altına alan kasko sizden kaynaklı meydana gelen kazalarda da aracınızda ortaya çıkan zararı kısmen veya tamamen karşılar. Aynı zamanda aracın veya araçta bulunan aksesuarların çalınması ya da çalınmaya teşebbüsü sebebiyle meydana gelebilecek kayıplara karşı güvence altına alınır.

Kazasız belasız hayırlı yolculuklar dilerim. Yazıya eklemek istediğiniz konu veya sorularınızı yorum kısmından paylaşabilirsiniz.


Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]