Araba Arıza Belirtileri ve Çözümleri

Sinan Tektaş

Bazı Araba Arıza Belirtileri ve Çözümleri Nelerdir?

Sürüş esnasında ne kadar dikkatli olursanız olun, bazen beklenmedik sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

 Aracınızın aniden arızalanması sizi yarı yolda bırakabilir fakat bazı basit arızalar doğru teknikler uygulandığında kolaylıkla giderilebilir. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2022 verilerine göre Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısı 25 milyonu aşmış durumda.

 Bunların yarısından fazlasını otomobiller, geri kalanını ise birbirine yakın oranlarla kamyonetler, motosikletler, traktörler ve diğer araç türleri oluşturuyor. Hal böyle olunca araç kullanmak, trafikteki tüm insanları etkileyen önemli bir unsur haline geliyor. Trafikte bulunan herkesi doğrudan etkileyen bir diğer konu ise otomobil arıza sorunları ve geliştirilmesi gereken çözümler olsa gerek.

İster işe gidiyor olun ister ailenizle ya da arkadaşlarınızla beraber bir hafta sonu gezintisine. Herkesin öncelikli beklentisini, gideceği yere güvenle varma isteği oluşturuyor. Tabii aracınızın içinde güvenle yolculuk yapabiliyor olmanız, onun dilinden anlamanızla doğrudan bağlantılı. Bu sebeple dikkate almanız gereken araba göstergeleri ve arızayı doğru bir şekilde tespit etmeniz için önemli olan birçok detayı yazımızda keşfedebilirsiniz!

Araç Arıza İşaretleri Size Bir Şey Anlatıyor

Bir arabada ortalama olarak 20 adet motor arıza göstergesi bulunuyor. Peki, bu arıza göstergelerinin ne anlama geldiğini gerçekten biliyor musunuz? Gelin, en önemli arıza göstergelerine bir göz atalım.

 Motor Arıza Lambası

Aracınızın motorunda bir sorun olduğuna dair sarı renkte yanan motor arıza lambası, kesinlikle görmezden gelmemeniz gereken ciddi bir sinyal. Bu sinyalin arıza göstergeleri arasında yanıp sönmesinin sebebinin ne olduğuna bir bakalım:

Aracınızın rutin kontrollerini aksatmanız,

Oksijen sensörünün, kıvılcım tellerinin ya da bujilerin değiştirilme zamanının gelmesi,

Gaz kapağının gevşemesi,

Katalitik konvertörün değiştirilme zamanının gelmesi, motor arıza lambasının yanmasına neden olabilir.

Bu konuyla ilgili doğru bir arıza tespiti yapmak için aracınızı derhal bir servise götürmelisiniz. Aksi taktirde motor, aracın diğer parçalarına zarar vererek yüksek hararet yapıp benzin tüketimini de artıracaktır.

Görmemezlikten gelmemeniz gereken Motor Hararet Göstergesi

Sizin iyiliğinizi isteyen göstergelerden biri de kırmızı renkteki motor hararet göstergesidir.

Aracınızın motor ısısının normalin üzerinde seyretmesi sonucu bu göstergenin yanıp söndüğünü görebilirsiniz. Bu aynı zamanda bu göstergenin ibresinin 90’ı aştığı anlamına da geliyor. Peki, bu hararetin sebebi tam olarak ne olabilir?

Motorunuzun soğutma fanının arızalanması,

Soğutma sıvısının azalması,

Motor hararet müşürü denilen soğutma suyu sıcaklığını belirleyen parçanın bozularak fanın devreye girmesini önlemesi,

Aracınızı zorlamanız ve yanlış vites kullanmanız, hararet göstergesinin yanmasına sebebiyet verebilir.

Arıza tespiti yukarıdaki durumlardan herhangi birine karşılık geliyorsa motor arıza lambası çoktan devreye girmiş demektir. Peki, hararetten kaynaklı bu oto arıza işaretleri ile karşılaştığınız zaman ne yapmalısınız?

Öncelikle aracı hemen durdurup kaputu açarak motorun bir süre dinlenmesine izin verin. Motorun soğuduğundan emin olduktan sonra radyatörde herhangi bir su kaybı olup olmadığını kontrol edin. Eğer varsa su ekleyin. Su seviyesi normal ise kapsamlı bir kontrol için sigorta şirketinizle, sigortanız yoksa yakındaki bir tamirciyle iletişime geçmenizde fayda var.

Lastiklerinizin Basınçlarına Dikkat!

Hepimizin de bildiği gibi lastikler arabanın olmazsa olmazı. Bu yüzden lastiğinizi ilgilendiren arıza göstergeleri, en çok ciddiye almanız gereken otomobil arıza tespiti konularından olmalı. Sarı renkli bu ikaz lambasının yanma sebepleri; lastiklerinizin basıncının düşmesi ya da zincir takmanız gereken durumlarda zincir kullanmamanız olabilir.

Bu arıza işareti üzerine yapmanız gereken ilk şey, lastiklerinizi kontrol etmek olmalı. Yakınınızda bir benzin istasyonu varsa oraya gidip lastiklerinizin hava basıncını kontrol etmelisiniz. Eğer yakında benzin istasyonu yoksa yol servis hizmetini ya da sigorta şirketinizi arayarak yardım isteyebilirsiniz.


Motor Yağı Basıncı Dengesi Çok Önemli

Oto arıza işaretleri arasında yer alan yağ basıncı göstergesi de yine hafife alınmaması gereken bir konu. Peki, bu kırmızı göstergeyi harekete geçirecek ne olmuş olabilir? Mesela aracınızda yeteri kadar yağ kalmaması ya da aracınızdaki yağın motora sızması, bu duruma sebebiyet verebilir.

Saydığımız bu iki temel sebep, müdahale etmediğiniz taktirde yağın motorunuza tamamen sızmasına ve diğer parçaların da ciddi anlamda zarar görmesine sebep olacaktır. Bu ikaz lambasını gördüğünüzde yapmanız gereken, derhal aracınızı park edip soğumaya bırakmanız ve yağ seviyesini kontrol etmenizdir. Bu işlemden sonra da güvenli bir şekilde yağ takviyesi yapmak üzere servisinizi arayabilirsiniz.

Şarj Sistemi İkaz Lambası ile Aküye Dikkat!

Araçlarda kırmızı renkteki akü ikaz lambalarının yanması, akünün boşaldığı anlamına gelir. Akünün neden boşaldığına gelirsek:

Soğuk hava koşullarının motorunuzu savunmasız yakalaması,

Aracınızdaki klima ya da direksiyon, koltuk ısıtma sistemleri gibi elektrik üreten teknolojilerin enerjiyi sarf etmesi,

Çok sık olarak kısa mesafeli araç kullanımına başvurmanız,

Alternatörün akünüzü şarj etmemesi, akünün boşalma sebebi olarak gösterilebilir.

Akü ikaz lambaları yandığında ilk yapmanız gereken aküyü kullanan radyo, klima ve özel ısıtma gibi aküden güç alan sistemleri kapatmak olmalıdır. Eğer teknik bilginiz varsa bir başka araçtan akü aktarımı yapmak da sık başvurulan çözümlerden biri. Ancak siz yine de servisinize başvurabilir ve aracınızı bakıma götürebilirsiniz.

Güvenli Sürüşler İçin Fren Sistemine Özen Gösterin

Güvenli seyir için son derece önemli olan arıza göstergeleri arasında kırmızı renkli fren sistemi uyarı lambası yer alıyor. Bu gösterge aynı zamanda sürücülerin anlamını bilmekte zorlandığı işaretlerden. Fren ikaz lambasının yanmasına sebep olabilecek maddeleri;

Fren hidroliği, yani fren yağının minimum düzeyin de altına düşmesi

Fren balatasının kalınlığının, fren diskine temas edecek şekilde minimum düzeyin altına düşmesi ,

Fren sisteminin aşırı hassas olması ve hatalı ikaz yönlendirmesi yapmasış eklinde sıralayabiliriz.

Hayati derecede önem taşıyan fren sistemiyle ilgili bu sorunlarla karşılaşıldığı zaman yeterli teknik yorumlama bilginiz varsa fren balataları ve fren diskleri arasındaki bağlantıyı kontrol etmek adına fren pedalına birkaç kez basabilir ve ikaz göstergesini, hala yanıp yanmadığına bakmak için kapatıp tekrar açabilirsiniz. Oto arızası bundan kaynaklı değilse fren balatasının kalınlığını ve aşınma riskine karşı ABS sisteminizi kontrol edebilirsiniz. Yine de ilk tavsiyemiz, aracınızı kapsamlı bir bakıma sokmanız.

Karmaşık gibi görünse de ufak ipuçlarıyla bir o kadar da anlaşılır bir yapıya sahip olan motorlu araçların dilinden daha iyi anladığınızda, kendinizin ve sevdiklerinizin yanı sıra karşınıza çıkacak olan yayalar için de daha güvenli bir sürüş sağlayabilirsiniz.  

Araçlarda en yaygın bazı sorunları altıda sıralamak gerekirse

1. Ateşleme Sorunu

En sık yaşanan arızalardan bir diğeri de ateşleme arızasıdır. Ateşleme aracın çalışması için, yakıt ile hava karışımının tutuşması için gerekli kıvılcımı sağlayan sistemdir. Böyle bir sorun ile karşılaştığınızda zaman kaybetmeden aracınızı en yakın otomobil servisine götürerek kontrol edilmesini ve gerekli işlemlerin yapılmasını sağlamalısınız.

2. Motorun Aşırı Isınması

Motorun aşırı ısınması sorunu, genelde motor kısmından ve su haznesinden buhar çıkması ile anlaşılır. Aracın periyodik bakımlarının aksatılması veya mekanik arızalar nedeniyle aracın motoru aşırı şekilde ısınabilir.

Araç motorunun ısınmasının başlıca nedenleri arasında şunlar vardır:

Soğutma suyunun azalması veya kalmaması

Su devir daim pompasının arızalanması

Araç termostatının bozulmuş olması

Fan motorunun arızalanması

Vantilatör kayışında meydana gelen gevşeme ve kopmalar

Radyatör peteklerinin tıkanması

Devirsiz araç kullanmak

Hortumlardaki su ve yağ sızıntıları

Soğutma sisteminde hava birikmesi

Hararet arızaları


Peki, motorun ısınmaması için ne yapmak gerekir?

Motorun ısınmasını önlemek için araç seyir halindeyken vitesin boşa alınmaması gerekir. Nedeni, vites boşa alındığı zaman soğutma suyu devir daimi durur fakat aracın fanı çalışır. Bu durum fanın yetersiz kalmasına ve otomobilin su kaynatma riskinin yükselmesine neden olabilir. Bunun dışında aracın periyodik kontrollerinin aksatılmadan yaptırılması gerekir. Yapılan bu kontrollerde aracın yedek parçaları kontrol edilerek, arızalanma riski yüksek aşınmış parçalar varsa yedek parça kullanarak arızaların tamiri yapılır.

3. Lastik Havasının İnmesi

Yolculuk esnasında en sık yaşanan sorunlardan bir tanesi de araç lastiklerinin patlaması, zamanla içten veya dıştan aşınması veya lastik havasının inmesidir. Lastiklerde yaşanan sorunlar sağlıklı bir sürüş gerçekleştirmenize engel olur.


Bu arızaların yaşanmaması için araç lastik bakımının ihmal edilmeden yapılması, aracınızda yedek lastik bulundurulması ve hatta aracı hareket ettirmeden önce hızlı bir şekilde lastiklerin gözle kontrol edilmesi olası bir sorunun yaşanmasının önüne geçecektir.


4. Elektronik Mekanizma Sorunları / Elektronik Arızalar

Günümüzde kullandığımız birçok cihazda olduğu gibi araçlarımızda da elektronik sistemler kullanılıyor.

Elektronik sistem arızaları;

Motor kontrol ünitesi arızaları

Otomatik şanzıman kontrol ünitesi arızaları

ABS kontrol ünitesi arızaları

Konfor sistemi kontrol ünitesi arızaları

Far/ sinyal/ stop lamba arızaları

Hava yastığı kontrol ünitesi arızaları

İklimlendirme (klima/havalandırma) kontrol ünitesi arızaları

Gösterge kontrol ünitesi arızaları

Kullanım alanlarına bakacak olursak araçların tamamının elektronik sistemler ile donatıldığını söylememiz mümkün. Herhangi bir nedene bağlı olarak meydana gelecek bir arızanın tespit edilebilmesi için elektronik sorunların hızlıca çözülmesi gerekir. Örneğin, ikaz lambaları, sinyaller gibi aracın önemli donanımların doğru çalışmaması trafikte güvenliği tehdit edebileceğinden bu gibi bir sorun ile karşılaşılması durumunda ekipmanların bakımlarının mutlaka yapılması gerekmektedir.

5. Sızıntılar

Araçlarda yağ ve motor suyu sızıntıları önemsenmesi gereken konulardan biridir. Motor yağında meydana gelen bir azalmadan dolayı, aracın motorunun da hasar görmesi olasıdır. Böyle bir durum size maddi olarak büyük sıkıntılar yaşatabilir. Aracınızın bakımını yaptırmanız ve sorunun çözülmesi oldukça önemlidir.

6. Gaz Verildiği Halde Aracın Hızlanmaması

Aracınıza yeteri miktarda gaz verdiğiniz halde aracınız hızlanmıyorsa aklınıza aracınızın yakıt pompasında veya egzozunda bir arıza olduğu gelmelidir. Bu gibi durumlarda kaliteli yakıtlar kullanarak aracınızın yakıt pompasının ve egzozunun daha sağlıklı çalışmasını sağlayabilirsiniz.





Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]