Boğaz Kelebeği İle Gaz Kelebeği Aynı Mı?

Sinan Tektaş

Dizel Motorda Gaz Kelebeği Var Mı?

Dizel motorlarda motora giren hava miktar olarak ayarlanır. Burada motor dengesi değiştirilemez. Yani dizel motorda gaz kelebeği var mı sorusu için dizel motorlarda gaz kelebeği kesinlikle bulunmaz. Gaz pedalı yakıtenjeksiyonu yani enjektörleri kumanda ettiği için gaz kelebeği, dizel motorlar için geçerli değildir.

Boğaz Kelebeği İle Gaz Kelebeği Aynı Mı?

·         Boğaz kelebeği ya da diğer bir ifade ile gaz kelebeği genel olarak halk arasında aynı şekilde ifade edilir.Ayrı ayrı parçalardır.

·         Araçta hava girişini ayarlama sebebiyle bulunurlar.

·         Araç içerisinde en küçük bir ayarsızlık yani diğer bir ifadeyle kalibrasyon ayarının bozulması, parçalarda arızalanmaların yaşanması gibi durumlarda araçtaki hava yakıt dengesi bozulur.

·         Araçtaki hava-yakıt düzenlenmesini de boğaz kelebeği ya da gaz kelebeği yapar. Fakat ikisinin de yaptığı işlem ayrıdır. Ancak aynı amaç doğrultusunda çalışma gerçekleştirirler.




Gaz Kelebeği Neden Yağlanır?

Gaz yani diğer bir ifade ile boğaz kelebeği, motor silindirlerine göre ayarlanır. Yani motorun silindirlerine gönderilen hava miktarının ayarlanması görevi, gaz kelebeğine aittir. Motor silindirlerinde bir arızalanma olduğu zaman motor çalışması da bu sebepten dolayı etkilenir. Bu arızalanmalar durumunda sürekli olarak valfin açık kalacağı için yağ ve yağ buharı kaçacaktır. Bu da gaz kelebeğine ulaşır. Gaz kelebeğine ulaşan bu kaçak gaz kelebeğinin yağlanmasına neden olur. Sürekli olarak böyle problemler yaşamadığı zaman kesinlikle aracın servisi ile irtibata geçmelisiniz. 

 


Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]