20 Önemli Araba Arıza işatleri Nelerdir

Sinan Tektaş


Vasıtanızın gösterge oturumundaki işaretlerden kimilerinin ciddi meseleler için ihtar vermek emelli olduğunu öğreniyorsunuzdur elbette. Motorla alakalı arıza işaretleri çok ehemmiyetlidir. Taşıt mekanik aksam arızaları için verilen işaretler de kesinlikle dikkate alınmalıdır.  Biz, motor arıza sinyalleri, mekanik aksam arızası işaretleri, sürüş ve sürüş güvenliği ile alakalı arıza lambaları mevzusunda vasati 50’nin üzerinde bulunan bu sinyallerden en ehemmiyetli 20 tanesini derledik.

Önce taşıt arıza işaret ve sinyalleri tablosunu araştırınız.




1-Vasıtanızın motorunun arızalı olduğu anlamına kazanç. Bu gösterge taşıt çalıştığı sırada yanıp söner. Sürüş sırasında bu ihtarı alıyorsanız veya vasıtayı çalıştırdıktan sonra sönmediyse ciddi bir motor arızası var demektir. Vasıtanın servise götürülmesi koşuldur.

2-Oturumda bu sinyalin yandığını görüyorsanız yağ seviyesi eksilmiş, motor yağ tazyikiniz düşmüş demektir. Yapmanız gereken şey, tehlike almadan, vasıtayı durdurup servisi çağırmaktır.

3-Fren balatalarınız aşınmış demektir.

4-Süspansiyon sisteminin arızalandığını gösteren sinyaldir. Süre kaybetmeden servisi aramalısınız.

5-Yakıt filtreniz kirlenmiş ya da arızalanmış demektir.

6-Bu ihtar sembolü motorunuzu soğutmaya yarayan motor akışkanının fazla ısındığı anlamına kazanç. Isınan akışkanla beraber motorun da ısındığı neticeyi ortaya çıkar. Bu sembolü gördüğünüzde motor sıcaklık yapmış demektir, kenara sürükleyip soğumasını beklemelisiniz.

7-Gösterge oturumunuzdaki ışığı yanan sembol bu ise, motor hava filtreniz kirlenmiş ya da aşınmış demektir.

8-Katalizör sistemi arızası mantığına kazanç. Vasıtanızı servise göstermenizi nasihat ederiz.

9-Yakıt filtresindeki su seviyesinin çoğaldığı anlamına gelen semboldür. Dikkate alıp filtreyi hakimiyet ettirmeyi unutmayın

10-Oturumda bu sembolü yanar durumda gördüyseniz ve vasıtanız çalışmıyorsa, motoru çalıştırabilmek için fren pedalına basmanız gerekmekte.

11-Sürat limiti bulunan vasıtalarda, sürat hududunun aşıldığını belirten semboldür. Süratinizi eksiltmeniz güvenliğiniz açısından ehemmiyetlidir.

12-Kapılardan en az birinin sarih olduğunu gösteren semboldür.

13-Taşıtınızdaki lastik tazyiki düşük veya tazyikle alakalı sistemde arıza var anlamındadır.

14-Vasıtanızda arızalı olmasını istemeyeceğiniz en ehemmiyetli bileşenlerden biri olan hava yastığı ve emniyet kemeri sisteminin arızalı olduğuna işaret eder. Ehemmiyetsiz bir arıza, yönet eder diye düşünmeden servise götürmenizi nasihat ederiz.

15-El frenini sürüklediğinizde standart olarak yanan bu sinyal, sönmüyor ve aralıksız görünüyorsa fren sisteminizde arıza var demektir.

16-Motor kaputu sarih mantığına gelen bu sembol, hareket etmediğiniz gidişatlarda pek riskli olmayabilir belki ama hareket halindeyken sıçramamanız gereken bir ihtardır.

17-Akümülatörün bittiği, arızalı olduğu, şarj dinamosunun arızalı olduğu gidişatlarda sinyal veren sembol, motor çalışırken yanıyorsa problemin ebadı büyük demektir.

18-Direksiyon kilitlenmesi mantığına gelen semboldür. Sarı renkte yanıyorsa taşıtı dikkatli bir biçimde servise götürmeli, kırmızı renkte sinyal veriyorsa kenara sürükleyip çekici çağırmalısınız.

19-Vasıtanızın start sisteminde arıza var demektir.

20-Otomatik vitesli vasıtalarda, viteste mesele olduğunu gösterir.


Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]