Elektrikli Hibrit Otomobiller

Sinan TektaÅŸ
 Ãœlkemizde son yıllarda gündeme gelmiÅŸ olmasına raÄŸmen , özellikle Avrupa ülkelerinde ve dünyada yaklaşık 10 yıldır gündemde olan elektrikli otomobiller ; gazete, televizyon ve internetteki haberlerde sıkça karşımıza  çıktığında dikkatimizi çekiyor olsa bile , ulaşılması zor olan geleceÄŸin teknolojisi deÄŸildir.

 1980'lerden sonra tekrar üzerinde çalışılan ve 2000'li yıllarda özellikle son 10 senedir tekrar karşımıza çıkan elektrikli otomobiller geliÅŸmiÅŸ elektronik sistemleri ve geliÅŸen malzeme bilimi ile çok daha iddialı. Günümüzde büyük bir öneme sahip olan medyayı, akıllıca kullanan Elon Musk ve ÅŸirketi Tesla motor bu sektörde öncü durumunda. Çevreye zararlı gaz salınımı olmaması sebebiyle çevreci kuruluÅŸlardan da destek gören elektrikli otomobiller birçok büyük otomobil üreticisinin de yatırımda bulunduÄŸu alan olmaktadır.

 Ãœlkemizde ise elektrikli otomobillerin en çok fiyatları dikkat çekmektedir.  Her ne kadar uzun vadede yakıt masrafı az  olacağı bilinse de alım gücü olarak bu araçlara ülkemiz insanında çekingenliÄŸe sebep oluyor. Ä°kinci el veya sıfır kilometre bir elektrikli araç almak rakiplerine göre oldukça pahalı bunun en büyük nedeni de bataryaları ve seri üretiminin kısıtlı olması. Bununla birlikte alındıktan sonra kilometre başına masrafları düşük olsa bile batarya bakımı ile büyük bir masraf olarak tekrar karşılaşılmaktadır.  Elektrikli araçlarda kullanılan bataryaların da bir süre sonra deÄŸiÅŸtirilmesi gerekmekte. (yaklaşık 7 yıl)

Günümüz otomobil firmalarından birçok dev ÅŸirket sadece elektrikli otomobil yerine içten yanmalı  ve elektrik motora sahip hibrit otomobiller üzerine yatırım yapmakta ve halihazırda üretmektedir.

 Hibrit Otomobiller :

 Ã‡evreyi daha az kirletir, egzoz emisyonu çok daha düşük seviyededir.

Yakıt tüketimi yönünden daha ekonomiktir. Bir depo yakıt ile gidebileceği mesafe içten yanmalı veya elektrikli motorlu taşıtlara göre daha fazladır.

Motor ve bataryaların araca yerleştirilişi en uç noktalara değil; ortaya ve yanlara olduğundan araç dengesi daha iyi sağlanabilmektedir.

Elektrik motoru ilk harekete geçiş ve hızlanmada, içten yanmalı motora göre daha performanslıdır.

Elektrik motoruyla kullanımı sessiz ve konforludur.

Petrol tüketimi azaldığından ülke ekonomisine katkı sağlayıp dışa bağımlılığını azaltır.

 Paralel Hibrit Tahrik Sistemi:

 Bu tür araçlarda elektrik motoru ve içten yanmalı motor (Ä°YM) bir debriyaj üzerinden diferansiyeli beslerler. Ä°stendiÄŸinde yalnızca elektrik motoru, istendiÄŸinde yalnızca benzin veya dizel motor çalıştırılıp mekanik enerji tekerlekleri çevirebilir. Sıklıkla dur-kalk yapılan yerlerde yalnızca elektrik motoru kullanılarak gürültü ve egzoz yayınımı yok edilir. Hızlı seyir halindeyken veya yokuÅŸ yukarı giderken ya da ani ivmelenme durumlarında iki motor birlikte çalışır. Bu ÅŸekilde birbirini yedekleyen ve destekleyen iki güç kaynağı elde edilir. Paralel hibrit elektrikli araç, enerji geri kazanımlı frenleme özelliÄŸine sahiptir. Buna raÄŸmen olumsuz sürüş koÅŸullarının devam etmesi halinde akünün dışarıdan ÅŸarj edilmesi gerekmektedir. Bu olumsuz özelliÄŸi gideren seri-paralel tahrik sistemidir.

 Seri Hybrid Tahrik Sistemleri:

 Sistem, içten yanmalı motor, elektrik motoru ve jeneratör olmak üzere üç ana kısımdan oluÅŸur.

İçten yanmalı motor tarafından oluşturulan mekanik enerji, jeneratör tarafından elektrik

enerjisine dönüştürülerek elektrik motoruna iletilir ve hareket sağlanır. Enerji dönüşümleri

sırasında meydana gelen kayıplardan dolayı verim düşüktür. Sistemin avantajı, düşük

emisyon ve yüksek verim amacında içten yanmalı motorun değişik çalışma koşullarına

adapte edilebilmesidir. Fakat dizaynı dolayısıyla sistemin toplam verimi, paralel sisteme

göre daha düşüktür. Yapısı, elektrikli aracın yapısına en yakın sistemdir. Tek farklılık elektrik

enerjisinin içten yanmalı motor tarafından jeneratör vasıtasıyla üretiliyor olmasıdır. Araç

hızlanırken veya düz yolda giderken elektrikli motor kullanılmakta, dolu ise enerjisini aküden

eğer akü boş ise içten yanmalı motor çalıştırılıp jeneratör üzerinden aküyü doldurmaktadır.

Böylece, akünün dışarıdan doldurulma ihtiyacı ortadan kalkmaktadır. Geri kazanımlı frenleme

 yoluyla önemli ölçüde enerji tasarrufu saÄŸlanmaktadır. Bir diÄŸer avantajı içten yanmalı

motorun sürekli olarak en verimli olduğu hızda çalıştırılmasıdır.

 Kompleks (Karışık) Hibrit Elektrikli Araçlar:

 Seri paralel sistemde kullanılan jeneratörün yerine, gerektiÄŸinde motor gerektiÄŸinde jeneratör olarak çalışan bir elektrik motor vardır. Seri-paralel hibrit sistemin tüm avantajlarına sahiptir. Yüksek güç gerektiÄŸinde elektrik motoru ve IYM birlikte çalışmakta, düşük güç istenilen durumlarda, sessiz ve temiz olan elektrik motoru kullanılır, akü devamlı olarak içten yanmalı motor enerjisi ile doldurulabilmektedir. Bunlara ek olarak, elektrik motor marÅŸ görevini üstlenir. Kalkış esnasında veya düşük hızda iken araç elektrik motoru kullanılıp, yavaÅŸlama ve frenleme sırasında elektrik bataryaları ÅŸarj edilir. Hızlanma sırasında benzinli ve elektrikli motor birlikte çalışır ve performans maximuma çıkar. Genellikle trafiÄŸin yoÄŸun olduÄŸu ÅŸartlarda araç durduÄŸunda her iki motorda durur böylece yakıt tasarrufu ve egzoz emisyonları düşürülmüş olur. Sabit hızlarda ilerlerken elektrikli ve benzinli motor en optimum düzeyde yakıt tasarrufu saÄŸlayacak ÅŸekilde dengede çalışır.

 Hızlanma: Her iki motor birlikte çalışarak araca maksimum performans saÄŸlar.

 YavaÅŸlama ve Frenleme: Sistem aküyü ÅŸarj etmek için kinetik enerjiyi dönüştürür.

 Hızlı Sürüş: Benzinli motor aracı hareket ettirirken elektrik motoru yardımcı olur.

 Hareketsiz: Her iki motor da otomatik olarak durduÄŸu için rölanti sırasında enerji israfı olmaz.
Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]