Antifriz Nedir?

Sinan TektaÅŸ

Antifriz Nedir? Antifriz Ne Ä°ÅŸe Yarar?

Antifriz Nedir? Antifriz Ne Ä°ÅŸe Yarar?

Antifriz, motor sıcaklığını düzenlemeye yardımcı olmak üzere radyatörünüze (su ile birlikte) koyduÄŸunuz renkli bir sıvıdır. Temel bileÅŸeni suyun donma noktasını düşüren ve kaynama noktasını yükselten etilen glikoldur. Bu da, radyatörünüzdeki suyun donmasını, kaynamasını veya buharlaÅŸmasını önlemeye yardımcı olur, yani motor suyu daha zor kaynar ve daha zor donar. 

Normal su 100 derece kaynar ve 0 derecede donarken, antifrizli su -10-50 derecede donar ve +130 derece gibi yüksek sıcaklıklarda kaynar. Motor soÄŸutma sıvısı kaynarsa motor hararet yapar ve mekanik hasarlar oluÅŸur. Motor soÄŸutma sıvısı donarsa; motor bloÄŸu, silindir kapağı, radyatör  gibi parçalarda çatlaklar oluÅŸabilir.

Antifriz saf olarak alınabilir ve su ile belirli oranlarda (%30 - %50) karıştırılarak motorda kullanılabilir veya hazır karışım olarak da alınıp kullanılabilir. Motorda çeÅŸme suyu yerine  saf su kullanılması önerilir; çeÅŸme suyunda kireç ve çeÅŸitli mineraller bulunur, bunlar soÄŸutma hattında tıkanmalara sebep olabilir. Antifriz; soÄŸutma hattında ve parçalarında kireçlenme, oksitlenme, aşınma, sızdırmazlık elemanlarının aşınması gibi olumsuzlukları engeller, sistemin temiz ve saÄŸlıklı çalışmasını saÄŸlar.

Radyatör, kalorifer peteği veya silindir kapağı değiştirildiğinde, motor soğutma sıvısı da yenilenerek doldurulur.


Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]