P0403 P0404 EGR Arıza Kodları

Sinan Tektaş

P0403 EGR Devresi Aızası Nelerdir?

P0403 EGR Devresi Aızası Nelerdir

Bu bölümde EGR sistemiyle ilgili P0403 ve P0404 arıza kodlarının açıklamaları, arıza belirtileri, sebepleri ve çözümü aşağıda sırayla anlatılacaktır.

EGR valfinin açılıp kapatılması yaygın olarak iki şekilde gerçekleşir. EGR selenoid kontrol valfinin kumanda ettiği vakum ile veya EGR valfinin elektrik motoruyla direkt olarak açılıp kapanmasıyla. P0403 arızası, EGR selenoid kontrol valfinin kullanıldığı sistemlerde görülür.

ECU, egr selenoid valfinin çektiği elektrik voltajını sürekli takip eder ve voltaj değişimini gözlemleyerek valfin sağlam olup olmadığını belirleyebilir. Buna göre devrede kopukluk veya kısa devre varsa, değişen voltaj değerinden bu algılanır, bunun bir arıza olduğu yorumu yapılır ve P0403 arızası hafızaya kaydedilir. 

P0403 Arızasının Sebepleri Nelerdir?

1. EGR valfi selenoid kontrol valfi hattında kopukluk, kısa devre, korozyon, kirlilik veya temassızlık var.

2. EGR selenoid kontrol valfi arızalı.

3. EGR selenoid valfinin vakum hortumları çıkmış, tıkanmış, çatlamış, delinmiş olabilir.

P0403 Arızasının Çözümü Nelerdir?

1. Diyagnostik tekniği adımları sırasıyla uygulanır ve tüm kalıcı arıza kodları kesin olarak belirlenir. Yorumlama yapılırken, varsa diğer arıza kodları da göz önüne alınmalıdır.

2. EGR valfi, bilgisayarlı diyagnostik test cihazıyla kumanda edilip çalıştırılır. EGR valfi bilgisayar komutuyla açılıp kapatılır ve ekrandan bu açılıp kapanma miktarı % olarak izlenir. Hedeflenen değer ile gerçekleşen değer çok yakın değerler olmak üzere uyuşmalıdır. Eğer sapma varsa, EGR valfi tesisat bağlantısı elektriksel olarak kontrol edilir. Valf mekanik olarak kontrol edilir, kurum birikmişse temizlenir.

3.EGR selenoid valfi tesisatının elektriksel kontrolleri yapılır (kısa devre, kopukluk, voltaj beslemesi).

4. EGR selenoid valfinin vakum hortumları kontrol edilir.

EGR valfinin açılma miktarı, egr konum sensörü tarafından algılanır ve ECU’ye iletilir. EGR valfi konum sensöründen gelen voltaj sinyali değer belirli bir değer aralığında tanımlanmıştır. Eğer sensörden gelen sinyal, tanımlı değer aralığının dışında bir değerdeyse P0404 arıza kodu kaydedilir. P0404 arıza kodu, egr konum sensörü performans hatası olarak da geçer. EGR konum sensörünün sinyali, egr valfinin çalışma pozisyon aralığının (çalışma çevriminin) dışında bir değeri gösteriyorsa P0404 arızası kaydedilir. Bir başka ifadeyle, egr konum sensörü mantık dışı bir sinyal gönderiyordur.

P0404 arızası genellikle, egr valfinin bir elektrik motoruyla açılıp kapandığı tipteki egr sistemlerinde görülür. Elektrik motorulu egr sistemlerinde, elektrik motorunun olduğu gövde içerisinde “egr konum sensörü” de bulunur. Bunun dışında selenoid valfin kontrol vakumunu kumanda ederek egr valfini açıp kapattığı diğer yaygın sistem de bulunmaktadır.

ECU, egr valfini, egr valfi elektrik motoruyla açıp kapatır. ECU, valfin ne kadar açıldığının bilgisini, EGR konum sensöründen sinyalle algılar. Eğer ECU valfi açma konumuna getirir fakat valf açılmazsa, P0404 arızası hafızaya kaydedilir. Eğer ECU, valfi kapalı konumda tutmak isterse, fakat konum sensöründen valfin açık pozisyonda olduğu bilgisi gelirse P0404 arızası kaydedilir. Yine benzer şekilde, valfin hedeflenen açıklık miktarıyla, gerçekleşen açıklık miktarı arasında bir uyumsuzluk varsa P0404 arızası hafızaya kaydedilir.

P0404 Arızasının Belirtileri Nelerdir?

1. Sürücü tarafından hissedilmeyebilir.

2. Motor arıza lambası yanar.

3. Valf açık konumda kalıyor ve tam kapanmıyorsa, motorun çalışması ciddi oranda olumsuz etkilenebilir, performans düşebilir, bu konuda daha fazla bilgi için EGR Valfi Arızası ve Belirtileri ne bakınız.

P0404 Arızasının Sebepleri Nelerdir?

- EGR valfinde kurum birikintisi sebebiyle kirlenme. EGR valfinin açık konumda sıkışıp kalması, valfin kurum-kirlilik sebebiyle yerine tam oturmaması ve egzoz gazını sürekli emme manifolduna göndermesi.

- EGR valfinin elektrik bağlantı kablo ve soketinde, kısa devre, şasiye kaçak, kopukluk, temassızlık.

- EGR valfinin/pozisyon sensörünün arızalı olması.

P0404 Arızasının Çözümü Nelerdir?

+ Diyagnostik tekniği adımları sırasıyla uygulanır ve tüm kalıcı arıza kodları kesin olarak belirlenir. Yorumlama yapılırken, varsa diğer arıza kodları da göz önüne alınmalıdır.

+ EGR valfi, bilgisayarlı diyagnostik test cihazıyla kumanda edilip çalıştırılır. EGR valfi bilgisayar komutuyla açılıp kapatılır ve ekrandan bu açılıp kapanma miktarı % olarak izlenir. Hedeflenen değer ile gerçekleşen değer çok yakın değerler olmak üzere uyuşmalıdır. Eğer sapma varsa, EGR valfi tesisat bağlantısı elektriksel olarak kontrol edilir. Valf mekanik olarak kontrol edilir, kurum birikmişse temizlenir. (Bkz: EGR Valfi ve EGR Konum Sensörünün Diyagnostik Test Cihazıyla Kontrolü) 

Buna benzer arıza kodları P0405 P0406 P0400 P0401 P0402




Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]