LPG Yakıt Tüketim Hesaplaması

Sinan Tektaş

Doğru LPG yakıt Sarfiyatı  Nasıl Hesaplanır? 

Doğru LPG yakıt Sarfiyatı  Nasıl Hesaplanır?

LPG’li araçlarda yakıt tüketimi hesaplaması yaparken araç sahipleri doğru bildiği yanlış yöntemlerle hesaplama yaparak, aracının az veya fazla yakıt tüketim yaptığını sanmakta. Böylelikle gereksiz yere LPG servisinin yolunu tutup boşu boşuna yedek parça değişimi veya LPG ayarı yaptırıp masraf etmekteler. Bu yazımızda LPG yakıt tüketimi hesaplama yöntemi doğruları ve yanlışları ile anlatacağız. Konuya yanlış bilinen yöntemleri başlıklar altında detaylıca sıralayarak başlayalım.

Depodaki Gaz Bitince. 

Belirli Miktarda Gaz Alıp Deneyerek LPG Yakıt Tüketimi Hesaplama Yöntemi

Aracın gazda kaç kuruş yaktığını hesaplamak için çoğu kişinin yanlış hesaplama yaptığı yöntemlerin başında gelen bu konuya basit bir örnek verecek olursak, Araç ister sıralı sistem olsun isterse karbüratörlü depodaki gaz bitince  100 tl lik yakıt alınarak bitene kadar kullanma yöntemidir.  

Oysaki bu yöntemle yakıt sarfiyatı hesaplandığında gereğinden az yaktığı veya fazla yakıt yaktığı görülecektir.

Çünkü araca yakıt basılan Otogaz pompalarında dünyanın neresinde olursa gizli tutulan üretim hatası mevcuttur. Bu hata yüzünden aracına otogaz alan her on müşteriden üçü ortalama depoya  iki litre yakıt fazla almakta yada 2 litre az almakta buda bu nedenden dolayı araç sahibi aracının gazda az veya fazla yaktığını düşünmektedir.  

Dünya genelinde bilinmeyen bu otogaz pompa üretim hatası hakkında detaylı bilgi edinmek için BURAYA tıklayabilirsiniz.

Dolu Depo Eksilince veya Boş Depo Doldurup Bitirip  LPG Yakıt Sarfiyatı Hesaplama

LPG yakıt sarfiyatı hesaplamasında yanlış uygulanan yöntemlerden biride dolu depo ile 200 km gibi belli bir km yol yaptıktan sonra depoyu doldurup alan litreye göre hesaplama yöntemidir.  Üst konuda belirtiğimiz gibi Otogaz pompalarından kaynaklı eksik yakıt ihtimali olduğundan dolayı yakıt tüketimi sarfiyatı tam olarak hesaplanmaz.

LPG'li Araçlarda Yakıt Tüketim Hesaplamanın En Doğru Yöntemi

Doğru LPG Yakıt Sarfiyatı Ölçümü Nasıl Olur?

1: Araç ister sıralı sistem isterse karbüratörlü sistem LPG’li olsun depodaki gaz tamamen bitmiş olmalı.

2: Araçta LPG yakıt sarfiyatı hesaplama için en az bir saat boş vaktinizin olaması gerekir. 

3: Aracın motor ateşleme sistemi ve LPG ayarının iyi olduğuna emin olmalıyız.

4: En dikkat edeceğimiz konu ise araca Otogaz istasyonunda sizin yakıt alacağınız pompada en az 30 litre yakıt alan birinin arkasına 20 TL lik gaz almanız olacaktır. Uygun anı kollayıp sizden önceki araca en az 30 litre yakıt verilen pompa olması doğru LPG yakıt tüketim hesaplama için en başta gelen kriterdir.

5: Aracın KM saatini sıfırlayıp şehir içi trafiğinden çıkartarak beşinci viteste 80-85 km sabit hızda gidebildiği yere kadar gitme ile aracın gerçek LPG yakıt tüketimi hesaplama yöntemidir. Bu yöntem dışında yapılan hesaplar yanlış olacaktır.

Yakıt tüketimi hesaplaması yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı farklar bulunur. Bir aracın ortalama yakıt tüketimini, kullanılan yakıt türünü ve kat edilen mil miktarını ölçerek kolaylıkla hesaplayabilirsiniz. Aracın ortalama olarak yakıt tüketimini hesaplamak için yakıt türlerini ve araç türlerini bilmeniz gerekebilir. Bu nedenle de siz de araç yakıt hesaplamayı kolayca yapabilirsiniz. Yakıt tüketimini hesaplaması yapmanın ise, iki yolu vardır:

Kat edilen mesafeye göre,

Km başına yakıt tüketimine göre hesaplama yapılabilir.

Gerçekleştirilmesi gereken ilk adım, kat edilen mesafeyi ya da km başına yakıt tüketimini bulmaktır. Mesafeyi bulmak için de, kat edilen toplam kilometreyi yaklaşık 100 ile çarpın ve 1000'e bölmeniz gerekir.

Motorin, Benzin ve LPG Yakıt Hesaplaması Nasıl Olmalı

Yakıt hesaplamaları benzin, motorin ve LPG yakıtları için ayrı ayrı yapılması gerekir. Galon başına kilometre ya da kilometre başına tüketilen litre gibi farklı bazı yöntemler kullanılarak kolaylıkla tahmin edilebilir. Yakıt maliyeti, nakliye ve teslimat maliyetlerinde büyük rol oynar. Yakıta daha fazla ödeme yapmamak ya da olabildiğince yakıt tasarrufu yapmak için yakıt verimliliğinin farkında olmak ve doğru hesaplama yapmak gerekir. Benzin fiyatlarının da her geçen gün giderek arttığını düşünürsek yakıt hesaplaması yapmak çok önemlidir.

Formül: LPG Yakıt Kullanımı = (Litre Olarak Yakıt Tüketimi) × 100 / (Kilometre Olarak Katedilen Mesafe) formülünden ise, yakıt litre cinsinden, kilometre ise kilometre cinsinden rahatlıkla ölçülür.

Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]