BAS Nedir?

Sinan TektaÅŸ

Hidrolik Acil Durum Fren Destekleme Sistemi  Nasıl Çalışır?

Bosch tarafından geliÅŸtirilen ABS fren sisteminde, Abs modülü; selenoid valf grubu, elektrikli besleme pompası, ABS ECU ve gövde olmak üzere temel kısımlardan meydana gelir.  Abs modülü üzerinde bulunan elektrikli pompa tarafından hidrolik basınç oluÅŸturulur ve bu yüksek basınç fren sisteminde kullanılarak frenleme kuvvetinin arttırılması saÄŸlanır. Tüm frenleme sistemini, çekiÅŸ kontrol sistemini (ASR) ve sürüş kontrolünü(ESP-VSC),  abs ECU’sü yönetir.  Sistem her bir tekerleÄŸe bağımsız olarak farklı basınçlarda hidrolik sıvısı göndererek, o tekerleÄŸe uygun frenleme kuvvetini saÄŸlayabilir. ABS ECU, sensörlerden gelen sinyalleri deÄŸerlendirir ve abs modülündeki selenoid valfleri kumanda ederek basınçlı hidrolik yağını yönlendirir.  Fren sıvısı basınç sensörü, tekerlek hız sensörleri, fren pedalı konum sensörü (pedal müşürü) sinyalleri ECU tarafından okunarak, sistemin çalışması saÄŸlanır. ABS modülündeki elektrikli pompa da ECU tarafından çalıştırılır.

Fren destek sistemine sahip araçta, daha yüksek hidrolik basınca daha çabuk ulaşıldığı için, frenleme mesafesi daha kısadır. Fren destek sistemi sayesinde hızla yüksek hidrolik basınca ulaşılmasıyla, fren sistemi abs düzenleme aralığına daha hızlı ve önce ulaşır.

Fren destek sistemi iki temel çalışma fonksiyonunu yerine getirir.

1. Sistemin devreye girmesi

2. Sistemin devreden çıkması

Sistemin Çalışması
Sistemin Çalışması

Fren destek sistemi - Panik fren sistemi - hangi durumlarda devreye girer?

ABS kontrol ünitesi 3 temel sensörden gelen sinyalleri değerlendirerek, fren destek sisteminin devreye sokar:

1. Fren pedalı konum sensörü (fren pedalı müşürü) sinyali

2. ABS tekerlek hız sensörlerinden aracın hızı belirlenir ve bu hız belirl bir değerin üstündeyse.

3. Fren hidrolik yağı basınç sensörü, frenleme basıncını ölçer ve abs ecu’süne gönderir. Bu sensörün sinyalinden fren pedalına ne kadar hızla ve kuvvetle basıldığı hesaplanır. Bu deÄŸerler eÅŸik deÄŸerlerin üzerindeyse sistem çalıştırılır.

ABS kontrol ünitesi, fren destek sistemini devreye sokar. Sistemin devreye girme eÅŸik  deÄŸeri, aracın hızına baÄŸlıdır ve buna göre deÄŸiÅŸiklik gösterir.  Fren pedalına sürücünün uyguladığı kuvvet sonucu, hidrolik yaÄŸ basıncı çok hızlı ÅŸekilde deÄŸiÅŸirse, bu bir acil durum gibi algılanır ve belirlenmiÅŸ deÄŸerleri aÅŸtığında, fren destek sistemi devreye sokulur. Pedal basıncı düşükse veya basınç artışı yavaÅŸ yavaÅŸ gerçekleÅŸiyorsa, bu durum normal olarak görülür ve fren destek sistemi devreye girmez.

Fren destek sistemi - Panik fren sistemi - hangi durumlarda devreye girmez?

1. Fren pedalına yavaş bir şekilde basılmışsa, yani basınç değişimi eşik değerin altındaysa,

2. Fren pedalına çok kuvvetli şekilde basılmışsa (bu durumda zaten desteğe ihtiyaç yoktur),

3. Aracın hızı düşükse,

Fren destek sistemi devreye girmez.

SİSTEMİN ÇALIŞMASI

Ayrıca fren pedalı konum sensörü (fren pedal müşürü) arızalıysa, fren destek sistemi devreye girmez.

Panik fren destek sistemi müdahaleye baÅŸladığında, ESP valfi açılır, yüksek basınç valfi kapanır. Artık pompanın gönderdiÄŸi basınçlı fren hidrolik yağı tekerlekteki fren tekerlek silindirine (kalipere) etki eder, piston itilir ve frenleme yapılır. EÄŸer frenleme basıncı çok fazla olur ve tekerlek kızaklanma durumuna gelirse, bu durumda abs ünitesi gönderilen fren hidrolik yağı basıncını selenoid valflerle sınırlar. 

ABS devreye girdiğinde, ESP valfi kapanır, yüksek basınç valfi açılır.

Sistemin Devreye girmesi ve çıkması
Sistemin Devreye Girmesi Ve Çıkması

Araç hızı azaldığında ve belirli  bir deÄŸerin altına düştüğünde, fren destek sistemi (panik fren sistemi) devreden çıkar. ESP valfi kapanır, yüksek basınç valfi açılır. Fren basıncı azaltılır. Sisteme gönderilen fren hidrolik yağı, yaÄŸ kutusuna geri döner.


Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]