ABS Fren Sistemi Nasıl Çalısır?

Sinan Tektaş

ABS Fren Çalışma Sistemi ? ABS Arızaları Nasıl Tespit Edilir?

ABS fren sistemi nasil calisir

Her bir tekerlekte bulunan ve tekerleğin dönüş hızını ABS – ECU‘süne ileten sensörlere, abs tekerlek hız sensörleri denir.  

ABS Fren Çalışma Sistemi

ABS fren sisteminin çalışabilmesi için, her bir tekerleğin dönüş hızının anlık olarak takip edilmesi gerekir. Böylece kayma yapan tekerlek belirlenebilir ve o tekerleğe aktarılan frenleme kuvveti azaltılarak, o tekerleğin kayması önlenmiş olur.   Bu sensörlerin sinyallerine göre tekerlek hızı, araç hızı, aracın yaptığı kilometre bilgisi hesaplanır. ABS tekerlek hız sensörü, her bir tekerlekte ayrı ayrı, ucu poyranın arka kısmında bulunan sensör sinyal dişlisine bakacak şekilde bulunur.

ABS Fren Çalışma Sistemi

Yeni nesil araçlarda, araç hızının tespit edilmesi için tekerlek hız sensörleri kullanılır.

Aracın hızının bilinmesi, yakıt enjeksiyonu, otomatik şanzımanlı araçlarda vites geçişleri, ABS ve ESP sisteminin çalışması gibi bir çok sistemde kullanılmaktadır.

Tekerlek hız bilgisi, sensörlerden direkt ABS ECU’süne gelir.

ABS ECU’sü, bu bilgiyi diğer  kontrol ünitelerine ECU’lere CAN-BUS hattıyla iletir.

Tekerlek hız sensörleriyle araç hızının tespit edilmesinde, ön iki tekerleğin sensörlerinden gelen hız değerlerinin ortalaması alınarak, aracın hızı hesaplanır. Bu iki sensör arızalanırsa, arka iki tekerin ortalama hızı referans alınır.

Araç Hız (Tekerlek) Sensörü Arızası

Araç hızı bilgisi alınamadığında aşağıdaki durumlar ortaya çıkar:

1.ABS lambası yanar.

2.Motor rölanti devri yükselir.

3.Püskürtülen yakıt miktarı azaltılır.

4.Gösterge panelinde hız göstergesi çalışması. Kilometre sayası (odometre) çalışmaz.

5.Fren ABS ve sürüş kontrol ESP sistemleri gibi sistemler çalışmaz.

6.Hız sabitleme sistemi (cruise control) çalışmaz.

7.Vites geçişleri  sarsıntılı şekilde gerçekleşir.

NOT: ABS sistemi (Anti-Lock Braking System), 1936 yılında geliştirilmiş olup otomobillerin manevralarını ve durma yeteneklerini sağlamak amaçlı ortaya çıkmıştır. Almanca ismi ise; Anrilockiersystem’dir. ABS sistemi, otomobilin durma yeteneğini arttırmaktadır ayrıca sürücüye hakimiyet kazandırmaktadır. ABS ‘nin en bilinen yanı sürücülere, ani frenleme ve kontrollü frenleme imkanı sağlamasıdır. Bunlara ek olarak otomobilin kontrollü olarak yönlenmesini sağlamaktadır. ABS sisteminin patenti ilk olarak Almanya’da alınmıştır.

Peki ABS’nin Çalıştığı Nasıl Anlarız?

ABS’nin Çalıştığı Nasıl Anlarız?

Genellikle ABS’nin etkin olarak çalıştığı deneyimli sürücülerce fark edilmektedir. Eğer sürücü, fren pedalına ani ve sert bir biçimde basarsa; otomobilin mekanik olarak bir titreşime maruz kaldığını hisseder ve kendisine farklı gelecek o sesi duyar.

ABS’nin devreye girdiğini sürücü olan kişi, basınç dalgalanmaları ve fren pedalının sertleşmesiyle de hissedecektir. Sayılmakta olan bu olguların gerçekleştiği durumlarda, sürücünün ayağını fren pedalından çekmemesi gerekmektedir. Aynı kuvvette ve sertlikte fren pedalına basmaya devam etmelidir.

ABS Olan Araçlarda Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler ?

Otomobillerde aslında dört tekerlekte de ABS’nin olması, aracın içinde olan kişilere güvenlik ve etkin bir performans sağlamaktadır. ABS olan araçlarda, güvenlik seviyesinin maksimize edilmesi için sürücü olan kişinin bu sistem hakkında yeterli seviyede bilgiye sahip olması önemlidir. Yukarıda sayılmakta olan önemli noktalara uyan sürücüler, güvenle yollarına devam ederler.

ABS’li olan araçlarda dikkat edilmesi gereken noktaları tekrar maddeler halinde ele alırsak;

ABS çalışmaya başladığı zaman bunu hisseden sürücünün, ayağını fren pedalının üzerinde tutmaya devam etmesi gerekmektedir.

Aracın yönlendirilmesi esnasında, ABS’nin uygun olarak çalışmaya devam edebilmesi için fren pedalına uygulanan basıncın ve sertliğin korunması gerekmektedir.

Fren pedalın’da oluşan salınımla’rın devamı esnasında, fren pompalamak’tan kaçınılmalıdır.

Sürücü, eğer otomobilin tekerleklerin’de kilitlenme olduğunu hissederse; otomobilin sağlıklı olarak yönlendire bilmesi açısından fren pedalını bir miktar bırakılması gerekmektedir.

Bu miktar ayarı, ön tekerleklerin dönmeye başlamasına yetecek kadardır.

Aracın yönlendirilmesi esnası


Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]