Aracın Gazda Teklemesi Veya Stop Etmesi

Sinan Tektaş
Otogaz sistemlerinde öncelikle yaşanan tüm sorunların  yetkili ve tecrübeli servislerde yapılmayan otogaz montajlarında görüldüğünü unutmayalım.

Otogaz sistemlerinde öncelikle yaşanan tüm sorunların  yetkili ve tecrübeli servislerde yapılmayan otogaz montajlarında görüldüğünü unutmayalım.

Sıralı sistem otogaz takılı araçta tekleme sorunu aşağıdaki sebeplerden dolayı yapabilir :

Öncelikle tekleme sorununun benzin ile çalışırken yapıyormu buna bakıllmalı. Eğer araç benzinde de  tekliyorsa sorun gaz sisteminde değil aracın ateşleme sisteminde olabilir ,yani aracın buji buji kablosu ve bobinleri kontrol edilmeli ve sorun çözümlenmelidir .

Eğer benzinde Herhangi bir sorun sıkıntı yok Sadece sorun gazla yaşanıyor ise o zaman gaz sistemi üzerinde yoğunlaşmak gerekir .

Otogaz sisteminden kaynaklandığı tespit edilen tekleme sorununun çözümü için aşağıdaki noktalara bakılır  :

1- LPG enjektörlerinin bir veya birden fazla su arıza olabilir

2 -regülatör arızalı olabilir yeterli ve doğru basınçta gaz göndermeyebilir

3 -lpg Otogaz tesisatında temassızlık olabilir Ve bu gazda tekleme sebep olur .Özellikle otogaz sistemi montajı esnasında yapılan hatalardan dolayı kaynaklanır , montaj yapan servis elektrik tesisatını yaparken lehim kullanmadığı için tesisatta oksitlenme olmuş olabilir..

4-Aracın LPG Sistemi ECU sünde sorun olabilir ..bunun için yetkili servisten yardım almanız ve ECU ‘nün denenmesi gerekir

5- aracın Otogaz sisteminin filtresi tıkanmış ve bundan dolayı tekleme yapıyor olabilir

6- Otogaz sistemini regülatörü ısınmıyor olabilir bunun birkaç sebebi vardır .Öncelikle radyatör suyu kontrol edilmelidir.Eğer regülatör ısınmıyor ise araç tekleme yapar.

7- sıralı sistem otogazın enjektör tesisatının kabloları yanlış çizilmiş ve sıralaması yanlış yapılmış olabilir.

8- LPG sisteminin enjektörün nozul çapı gereğinden küçük veya büyük olabilir

9- sıralı sistemde tekleme nin bir diğer sebebi ayarlarından ve özellikle kışın gaza geçiş ısısının düşük olmasından kaynaklanabilir..

10- Son olarak aracın motor yapısına  ve enjekiyon sistemine uygun bir otogaz sistemi takılması gerekir. 

Not: otogaz servislerinde montajı yapılan atiker otogaz,lovato otogaz,brc otogaz ,prıns otogaz,zavoli otogaz sistemlerinin hepsinin çalışma sistemleri farklı olup doğru ürün takıldığı kontrol edilmelidir.

Bizlere en çok sorular sorulardan bir'de aracım benzinden gaza geçerken stop ediyor sorun bulunamıyor denilmesi.

Araç Benzinden Gaza Geçerken Stop Ediyor veya tekliyorsa İse;

Bu duruma neden olan şey lpg geçiş sıcaklığı ayarıdır. Genellikle bu ayar düşük ise araç lpg sıvısını regülatörde gaz formuna dönüştüremeyecek, bu durumda da stop etmeler ve teklemeler baş gösterecektir.

Araç lpg beynine bilgisayar ile bağlanılarak geçiş ısı ayarı, lpg’nin daha stabil çalışacağı bir dereceye yükseltilir. Bu sayede söz konusu sorun ortadan kalkmış olacaktır.

LPG, araçta sıvı halde depolanan bir yakıttır. Ama yanma odasına ateşleme için gaz formunda gönderilir. Sıvı haldeki lpg’nin gaz formuna dönüşmesi için de motor soğutma suyu ısısı kullanılır. Isı ile sıvı haldeki form gaza dönüştürülür. Aracınız yeteri kadar sıcak değil iken araç gaza geçerse, gaza geçişlerde stop etmeler ve teklemeler, araçta gaz yememe boğulma gibi sorunlar sık yaşanabilir.

Gaza Geçişte Stop Etme Devam Ederse

Bu durum ısı ayarı sonrası hala devam ediyor ise, o zaman bir arıza aranabilir. 

Bu durumda da olası arıza noktaları aşağıda listelenmiştir. Bu kısımların kontrolünün yapılmasını öneririz

1. LPG ısı müşürü kontrol edilmeli

2. LPG filtresi tıkalı mı kontrol edilmesi

3. LPG enjektörleri kontrol edilmeli

4. LPG regülatör arızası kontrol edilmeli

Bu kontrollerden sonra arızalı parça bulunur ve tamiri yada değişimi (Genelde değişim yapılır) yapıldıktan sonra araç normal kondisyonuna ve stabil çalışma düzenine dönecektir. Şu da unutulmamalıdır ki araçta lpg arızası var ise bu şekilde kullanmak, aracın fazla yakıt tüketimi yapmasına buna bağlı uzun vadede ekonomik zarara neden olacaktır.  Ayrıca lpg sistemindeki arıza araç motorunu direkt olarak etkileyebilecek bir potansiyele sahiptir. Arızayı ertelemek arıza maliyetini büyütebileceği gibi, yakıt sistemi arızalarının yangına sebebiyet verebileceği de unutulmamalıdır.

Benzinden LPG ye Geçerken Stop Etme ve Tekleme

Benzinden LPG ye Geçerken Stop Etme, tekleme, araç devrinin aşırı düşmesi, aslında çoğu araçta bir arızaya bağlı değil, ayarsızlık ile alakalı bir sorundur. Araca herhangi bir müdahaleye gerek olmadan basit bir ayarla çözülebilecek bir durumdur. Sizin de aracınız gaza geçişte stop etme sorunu yaşıyor ise yazımıza ve videomuza göz atınız.


Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]