Tekerlek Nedir? Lastik Nedir?

Sinan TektaÅŸ

Tekerlek Nedir? 

Tekerlek ya da teker olarak bilinen araç; daire, çember biçiminde, belirli bir eksen etrafında dönen ve sıklıkla taşımacılık alanında kullanılan bir araçtır. Tek parça şeklinde ya da merkezden dışa doğru parmaklı modelleri de vardır.

Tekerlek Nedir?  Tekerlek ya da teker olarak bilinen araç; daire, çember biçiminde, belirli bir eksen etrafında dönen ve sıklıkla taşımacılık alanında kullanılan bir araçtır. Tek parça şeklinde ya da merkezden dışa doğru parmaklı modelleri de vardır.
Tekerlek 


Çalışma prensibi ise oldukça basittir. Bir dingil, dönme hareketi sayesinde sürtünme kuvvetini yener. Tekerleğin dönebilmesi için yer çekimine, yüzeyle temas sağlayacak dış kuvvetlere ihtiyacı vardır.

Lastik Nedir?

Lastik, ham kauçuÄŸun iÅŸlenmesiyle elde edilen esnek maddeye denir. 

Tabii veya suni kauçuk, kükürtle vulkanize edilerek lastiÄŸe dönüştürülür. LastiÄŸin elde edilmesi sadece vulkanizasyonla gerçekleÅŸmez. Bu esas iÅŸlemin yanında kauçuÄŸa katılan katkı maddeleri de büyük önem taşır. Çünkü lastiÄŸin geniÅŸ bir kullanılma alanı olup, bu sahaların gerektirdiÄŸi özellikler de farklıdır. Mesela bir araba lastiÄŸi ile su hortumu farklı özelliklere sahiptir. 

Lastik, ham kauçuğun işlenmesiyle elde edilen esnek maddeye denir.   Tabii veya suni kauçuk, kükürtle vulkanize edilerek lastiğe dönüştürülür. Lastiğin elde edilmesi sadece vulkanizasyonla gerçekleşmez. Bu esas işlemin yanında kauçuğa katılan katkı maddeleri de büyük önem taşır.
Lastik Şeması

LastiÄŸin imal sürecinde rol oynayan ana maddelerden baÅŸlıcaları doÄŸal ve sentetik kauçuktur. DoÄŸal kauçuk, günümüzde halen tropik ormanlarda yetiÅŸen özel aÄŸaçların gövdelerinin çizilerek, aÄŸaçların gövdesinden damlalar halinde süzülen sıvılardan elde edilmektedir. 

LastiÄŸin ayakkabıcılıkta ve konfeksiyon eÅŸyasında kullanılmasıyla baÅŸlayan lastik sanayii, motorlu taşıtların geliÅŸmesinden sonra önem kazandı. LastiÄŸin özelliklerini geliÅŸtirmek için, içine baÅŸka maddeler konulmaya baÅŸlandı. Bu iÅŸlemlere genel olarak vulkanizasyon denir. Çinko oksit ve kurÅŸun oksit ilavesiyle vulkanizasyon hızlandırılır. ÇeÅŸitli boyar maddelerle renkli lastikler imal edilir. Havanın etkisine karşı uzun ömür kazandırmak maksadıyla, antioksidan adı verilen fenoller, aminler ve bazı tuzlar konulabilir. Özellikle araba lastikleri için saÄŸlamlığı arttırmak maksadıyla amorf karbon eklenir. YumuÅŸaklık vermek için stearik asit gibi maddeler ilave edilir. 

Makine kayışları ve basınca dayanıklı hortumlar yapmak için, saÄŸlam kumaÅŸlara çeÅŸitli kimyasallar emdirilir. Yanmayı önlemek için de lastiÄŸe amyant konur. Otomobil lastiklerine, yine saÄŸlamlığı arttırmak için naylon iplikler katılır. Lastik, kauçuÄŸa göre daha esnek bir üründür. Daha fazla uzar. Kolay kopmaz ve mekanik saÄŸlamlığı daha çoktur. Isı ve elektriÄŸi iletmez. Organik sıvılarda pek çözünmez. Kimyevi maddelere karşı dayanıklı olup, havada kalmayla da bozunmaz. ÇeÅŸitli lastiklerin özellikleri kükürt nispeti ve diÄŸer katkı maddelerine göre farklıdır. Mesela % 3-5 nispetindeki kükürt bulunan lastikler çok esnek ve yumuÅŸak olup, kükürt oranı arttıkça sertlik artar. % 30-50 arasında kükürt bulunduÄŸunda sert lastik elde edilir. Buna ebonit denir ve akümülatör kutuları, tarak, düğme vb. eÅŸya yapımında kullanılır. 

Lastik Hangi Katmanlardan OluÅŸur? Lastik BileÅŸenleri Nelerdir?

1- Hava sızdırmayan sentetik kauçuk tabaka; Bu tabaka lastiÄŸin içinde bulunur ve iç lastik yerine geçer. 

2- Karkas Katı; Karkas, kauçuÄŸa yapışık çok sayıda paralel ince tekstil telden oluÅŸur. Bu teller lastik yapısının kilit bir unsurudur ve lastiÄŸin basınca karşı direnç gösterebilmesini saÄŸlar. Bir otomobil lastik karkası içinde, her biri 15 kg’lık bir kuvvete karşı direnç gösterebilecek yaklaşık 1400 tel vardır. 

3- Turn-up; Rolü, jantın çekiÅŸ ve frenleme etkilerini zeminle temas yüzeyine aktarmaktır. 

4- Topuk teli demeti; lastiÄŸin janta oturmasını saÄŸlar. Kopma riski olmaksızın 1800 kg’a kadar dayanabilirler. 

5- Yanaklar, esnek kauçuktan oluÅŸan yanaklar, karkasa zarar verebilecek darbelere karşı lastiÄŸi korur (örneÄŸin kaldırıma çarpma). Sert kauçuk kısım, lastik ile jant arasındaki baÄŸlantıyı saÄŸlar. 6- Sırt kuÅŸakları; Çok ince fakat çok dirençli çelik tellerden oluÅŸur ve çapraz ÅŸekilde birbiri üzerine yapışır. Tellerinin birbirleri ile kesiÅŸmesi, deforme olmayan üçgenler oluÅŸturmaktadır. Üçgenleme olarak adlandırılan bu kısım, sert sırt kuÅŸaklarını oluÅŸturur. 

7- Koruyucu KuÅŸaklar; Bu kuÅŸaklar, yüksek hızda sabit profilini korur ve böylece ısınmaları azaltır. Merkezkaç kuvvetinin etkisiyle gerilmemek için sırt kuÅŸağına dik gelen, genellikle naylon tel veya tellerin bir araya geldiÄŸi kuÅŸaklardan oluÅŸmaktadır. 

8- Sırt Bandı; sırt kuÅŸaklarının üzerinde bulunur. LastiÄŸin desenini bulunduran bu kısım yol ile temasta olacaktır. Sırt bandı zeminle temas yüzeyinde, çok önemli kuvvetlere karşı direnç göstermelidir. Sırt desenini oluÅŸturan karışım, her türlü yolda zemine tutunabilmeli, eskimeye ve aşınmaya karşı dirençli olmalı ve düşük seviyede ısınmalıdır. 

Taşıt Lastikleri Nasıl Yapılır?

Lastik esnek olduÄŸu için, tekerleÄŸin karşılaÅŸtığı darbelerin etkisini azaltır. Tekstil iplikleriyle (pamuk, naylon vs.) veya çelik tellerle örülen bir iskelet, suni lateks, kauçuk veya sentetik reçinelerle kaplanır. Bu çatı üzerine, tekerlek sırtına gelen, yanında yapışmayı çoÄŸaltıcı diÅŸler bulunan bir lastik tabakası geçirilir. Eskiden iç lastiÄŸin delinmesini önlemek için, bu lastik tabakası üzerine tel ve kauçuktan yapılmış ek bant konurdu. Günümüzde iskeleti çelik telden ve kord bezinden yapılan lastiklerin tabanı çok az ÅŸekil deÄŸiÅŸtirmektedir ve ömürleri daha uzundur. 

Taşıtlarda Kullanılan Lastik Çeşitleri

Taşıtlarda kullanılan lastikler dolma ve havalı olmak üzere iki kısma ayrılır. Dolma lastikler ilk olarak 1881'de Londra'da kullanılmaya baÅŸlandı. Çok sert olan bu lastikler zamanla önemini kaybetti ve yerini havalı lastiklere bıraktı. Günümüzde fabrikalarda kullanılan taşıyıcılarda ve traktörlerde kullanılmaktadır. 

Havalı Lastik ilk Ne Zaman Kullanıldı?

Havalı lastik ilk olarak 1845'te Ä°ngiltere'de kullanılmaya baÅŸlandı. Bu lastik, bozulmayan bir dış lastik ile, havanın dışarı kaçmasını önleyen kauçuk bir iç lastikten meydana geliyordu. 1950'lerden sonra iç lastik kullanılmayan dublex lastikler kullanılmaya baÅŸlandı. Ãœlkemizde lastik sanayinin; 1927'de yürürlüğe giren TeÅŸvik-i Sanayi Kanunu ve 1929'da kabul edilen Gümrük Korumaları Kanunu ile önü açıldı ve geliÅŸmeye baÅŸladı. 1932'de Ä°stanbul'da bir Ä°sveç firmasının yardımları ile ilk lastik fabrikası kuruldu. 

Türkiye'de otomobil lastik sanayi 1954'teki Yabancı Sermayeyi TeÅŸvik Kanunu ile büyük bir geliÅŸme gösterdi. Bu kanunun ardından Pirelli, Goodyear, Uniroyal lastik fabrikaları kuruldu. Bunların ihtiyacı karşılamaması üzerine 1978'de Lassa Lastik Sanayii bir süre sonra da devlete ait KırÅŸehir'de Petlas Lastik Fabrikası kuruldu. 


Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]