Araba Lastiği alırken dikkat etmemiz gereken Hususlar Nelerdir?

Sinan Tektaş

Araç Lastiği Alırken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

Araç lastiği alacaklar lastik almada çok kararsız olmaktadırlar. Hangi lastiği almam gerekir Araçlarda Lastik Basıncı Kaç Olmalı? diye birçok araştırmalar yapmaktadırlar. Yine de lastik konusunda fazla bilgiye sahip olmayanlar arkadaşlarının tavsiyesine göre lastik alımı yapmaktadır. Bu yazımızda araç lastiği alırken dikkat edilecek hususlar hakkında bilgi vereceğiz. Detaylı bilgi için Oto Lastik Temel Bilgileri ne yer verdiğim yazımızıda okuyabilirsiniz.

Lastik alımında dikkat edilecek 5 önemli detay vardır.

Bunlar;

  •  Aracın modeli ve üretim tarihi
  •  Araca takılacak lastiklerin ebadı
  •  Lastikler RFT olmalı0 veya olmamalı mı?
  •  Lastik almadan önce uzman lastik bayilerine danışılmalı
  •  Alınacak lastikler mevsimine göre tercih yapılmalı
  •  Lastiğin Modeli Ve Üretim Tarihi

Her aracın lastiklerinin ebadı farklı olmaktadır. Burada aracın modeli yıllara göre değişir. Araç motorunun gücü değişmesi bile lastik ebadını da değiştirmektedir. Aracın ruhsatında aracın yaşı ve modeli yazmaktadır. Buradan bilgi sahibi olabilirsiniz.

Öncelikle Lastiklerin Üzerindeki Rakamlar ne Anlama Geliyor Ona Bakalım 

Bunlar;   Aracın modeli ve üretim tarihi  Araca takılacak lastiklerin ebadı  Lastikler RFT olmalı0 veya olmamalı mı?  Lastik almadan önce uzman lastik bayilerine danışılmalı  Alınacak lastikler mevsimine göre tercih yapılmalı  Lastiğin Modeli Ve Üretim Tarihi

Araca Takılacak Lastiklerin Ebadı

Aracınıza lastik almanız gerekiyorsa aracın lastik ebadını doğru bilmeniz gerekir. Araç lastiği satan firmalar sizden aracınızın markasını, modelini ve ebadını isteyeceklerdir. Buna göre size lastik vereceklerdir. Lastik ebadı lastiklerin yanak kısmında yazmaktadır. Örnek verecek olursak 200 45 R 16 gibi yazılıdır. Yanlış lastik takmakla araca zarar verirsiniz. Kullanmış olduğunuz lastiklerin yazıları silinmiş ise aracınızın yakıt depo kapağı ve aracın sol kapı kenarında lastiklerin ebadı yazılıdır.

Lastikler RFT Olmalı Veya Olmamalı mı?

Lastiklerde RFT kısaltması varsa halk arasında buna patlamayan lastik denilmektedir. Bu tip lastikler yolda patlama yaptığında 70 km kadar sizi götürmektedir. Bazı lastiklerde bu isim yani kısaltma yerine Run Fiat olarak yazılıdır. Bu tip kısaltmalar lastiklerin marka adına göre değişmektedir.

Bunlara Örnek Olarak;

  1. •    Goodyear markasında ROF
  2. •    Pirelli Markasında RFT
  3. •    Hankook Markasında HRS
  4. •    Miçhelin markasında ZP 
  5. •    Continental markasında SSRG österebiliriz.

Lastiklerinizin patlamaz lastik olup olmadıklarını yine yakıt depo kapakları ve aracın sol kapı kenarlarında yazmaktadır.

Lastik Almadan Önce Uzman Lastik Bayilerine Danışılmalı

Lastik alımlarında dikkatli olunacak bir konuda lastik bayilerine danışmaktır. Lastik araştırması yaparak kafanızın karışması durumunda bayiler size yol gösterecektir.

Alınacak Lastikler Mevsimine Göre Tercih Yapılmalı

Türkiye değişik iklim koşullarını taşımakta ve alınacak lastiklerde mevsime göre olmalıdır. Ilık ve sıcak bölgede yaşamaktaysanız dört mevsim lastik almalısınız. Karadeniz ve Marmara bölgesinde yaşamaktaysanız buralarda yağışın bol olması nedeniyle 4 mevsim kış lastiği kullanmak gerekir. İç Anadolu ve Doğu Anadolu da kış lastiği kullanılmalıdır. Kış lastikleri kullanımları sıcaklık 8 derce ve üzerine çıkması durumunda yaz lastikleri kullanılır. Kış lastikleri ile yaz lastikleri arasındaki farkı lastik dişlerinden anlarsınız. Kış lastiklerinin dişleri kalın olmaktadır.

Aracın Modeli ve Tarihi'de Önemlidir

Her aracın lastik ebadı farklı olmaktadır. Aracın üretim yılı ve modeli de lastiklerin ebadını değiştirmektedir.

Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]