Deprem illerinde binlerce araç toplandı! Bu araçlara ne olacak?

Sinan Tektaş

Sahipsiz Araçlara Ne Yapılacak?

Deprem bölgesinde kayıp olan, bulunamayan araçların durumu ne olacak?  Otomobil enkazı milyarları bulabilir: Depremin vurduğu 10 ilde 3,1 milyon araç kaydı var.

Deprem bölgesinde kayıp olan, bulunamayan araçların durumu ne olacak?

Otomobil enkazı milyarları bulabilir: Depremin vurduğu 10 ilde 3,1 milyon araç kaydı var.

Kahramanmaraş'ta, depremde yıkılan binaların enkazı altında kalan çok sayıda araç da zarar gördü. Hurdaya dönen binlerce araç, belediyeye ait asfalt işleme tesislerinin bulunduğu alanda toplandı.

Yaşanan depremde enkaz altında kalarak paramparça olan ya da çoğu bölümü zarar görmüş araçlar otoparka çekilerek toplandı. Akıllara binlerce aracın ne olacağı sorusu geldi.

Kasko ne Kadarını Karşılayacak? Sahibi Olmayan Araçlara ne Olacak?

6 Şubat Pazartesi günü Türkiye'nin 10 ilinde adeta büyük bir yıkım gerçekleşti. Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerde yer yerinden oynadı. Yaşanan yıkımdaki son bilgilere göre 35 bin 418, yaralı sayısının ise 105 bin 505 olduğu belirtildi.

Yaşanan can kayıpları için ülkemizde Yas tutulurken depremzedelere ait binlerce araç ise otoparklara çekildi. Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı Turusan Bağcı bu araçlara ne yapılması gerektiğini açıkladı.

Bağcı, 'Deprem bölgesinde şu anda hiçbir şirket sigorta yapmıyor. Çünkü hasar olup olmadığının tespiti yapılmadı. Zaten Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SDDK) geçtiğimiz günlerde bir yazı yayınladı. 72 saat boyunca bölgede sadece mevcut poliçeler yenilenecektir. Bir kişinin konut poliçesi var, kaskosu var onlar yenileniyor." ifadelerine yer verdi.

Poliçelerin yapımının durdurulduğunu vurgulayan Bağcı, "Hasar tespitleri yapılıp evin, aracın, iş yerinin sağlam olduğu belgelendikten sonra ancak yapılabilir. Diyelim ki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı hasar tespitini yaptı, bitirdi. Sağlam olan evler sigortalanmak istendiğinde sigorta şirketleri tarafından tekrar özel bir tespit yapılıyor. Araç görülüyor, ev bakılıyor. Evin sağlamlık kontrolü yapılabiliyor. Bunlardan sonra tekrar sigortalama yapılabiliyor." şeklinde konuştu.

Kayıp Araçlara Ne Olacak?

Aracın kayıp olmasının nedeninin enkazla ilişkilendirilip ilişkilendirilmeyeceği konusunda net olunamayacağını belirten Bağcı, "Kayıp olsa hırsızlık teminatına giriyor. Hasarlı olarak görülmesi de teminata girer ama enkaz altında da olsa araçlar genelde ortaya çıkıyor.Enkaz kaldırılırken plakası bulunabiliyor. Çok ender belki bir iki araç, en alt katta kapalı otoparkta ise bina tamamen çöktüyse bulunamayabilir, o durumda yapacak bir şey yok." dedi.

Kasko Karşılayacak mı?

Araçlarına kasko yaptırmış olan depremzedeler için ödeme yapılacağını belirten Bağcı, "Kayıp olması, tamamen hasarlı olması kasko ve sigorta kapsamındadır.Kaskoları varsa bu kişiler ödemelerini çok rahatlıkla alacaklardır.” dedi.


Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]