Fren Limitörü ne işe yarar?

Sinan Tektaş

 Fren Limitörü Nedir?

Fren Limitörü ne işe yarar?


Fren Limitörü, Elektronik Fren Sistemine sahip olmayan araçlarda kullanılan ve frenin dengeli olarak tekerlere kuvvet uygulamasını sağlayan mekanizmadır.

Aracın arka frenlerinin, araç boş ya da dolu konumuna göre fren basıncını ayarlar. Hayati önem taşıyan bir parçadır.

Fren Limitörü araç boşken arka frenlerin yükünü %20 azaltarak aracın savurlmasına engel olur. Bununla birlikte oluşanbasıncın, ön frenlere dağıtarak aracın dengesini korur.

Fren Limitörüne gerek duyulmasının nedeni; araçların maliyetlerinden kaçmak için ön frenlaerinin disk, arkalarının kampana olarak imal edimesinden, günümüz teknolojisi her ne kadar kanpanalı sistemleri geride bıraksa da hala bazı üreticiler bu sistemden vazgeçmemektedirler.

Dolayısıyla fren limitörü, bazı araçlar için hala hayati önem taşımaktadır. Fren limitörleri bu nedenle yılda en az bir kere periyodik olarak bakımdan geçirilmelidir.

Kazaların çoğu zaman nedeni olan bu küçük otomobil parçasının maliyeti hayatınızın değeri yanında bir hiçtir. Bakımı yapılmayan araçlar; sanki arka frenleri yokmuş gibi olurlar.

Frenle birlikte arka gezinir. Savrulur, ya da araç istediğiniz mesafede duramaz.


Araçta tam bulunduğu yer

Fren Limitörü Nedir


 Ön ve arka frenler arasında bulunan hidrolik yağ hattındadır. Musluk gibi düşünebilirsiniz. Limitör içinde küçük ve büyük bir piston ayrıca bir yaydan oluşan, ölçüm sistemi vardır. Ani ve acil fren uygulaması sırasında ön ve arka frenler arasındaki basıncı kontrol ederler. Limitör, tekerlerde kilitlenmeyi önlemek için arka fren sistemine, fren hidroliği basıncını sınırlar. Arızalı veya hatalı limitörü teşhis etmek için, normalden daha farklı frenlemeler yaparak arabanın tepkilerini ölçmeniz gerekir. Genelde fren limitörü aracın ani bir fren yaptığınız arka kampana olan sağ veya sol teker kitler veya araç fren esnasında sağa sola çekme yapabilir.

Fren Limitörü in araçta bulunduğu yer


Arıza ve Değişimi?

Fren limitörü pahalı bir parça değildir. Arıza yapması durumunda frene basmanız durumunda arabada frenlerin zayıf olduğunu hissedersiniz. Ama tam teşhis için birazdan daha detaylı bilgilendireceğim. Hatta çok basit bir yol olduğunu göreceksiniz. Ama bunları yapmadan önce fren hidroliğinizin dolu olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca frenleriniz yumuşak bir şekilde ise fren sisteminizde hava olabilir eğer böyle bir sorun var ise sorunuz limitör değil, yağ kaçağı olabilir.


Şöyle düşünün, disk frenlerin tutma oranı daha yüksektir. Kampana frenlerin ise daha düşük. Frene bastığınızda bu denge eğer sağlanmaz ise ya ön fren yada arka fren oransız tutacaktır.Fren limitörü arızası nasıl anlaşılır? Şimdi arıza teşhisi için, güvenli bir otopark ve kendinize bir arkadaş bulun. Ardından arkadaşınız, arabadan inerek sizi izlemeye başlasın. Aracınız ile belli hızlara çıkarak frenleme yapın, siz fren yaparken örnek veriyorum 3 teker dönüyor 1 tanesi kitlemiş ise fren limitörü arızalanmıştır.

Fren Limitörü Arızalı Olan Araçlar TÜV Muayenesiden Geçermi?

Tabi bu durumun başka bir sonucu da var; TÜV Muayenesi.

Fren limitörü arızalı olan araç TÜV muayenesinde testlerden geçemez.

Çünkü limitörü işlev görmeyen bir araç trafikten men edilir.

Daha önce belirttiğimiz gibi, limitör arızları kazaların başlıca nedeni görülmektedir.

TÜV muayenesinden geçebilmeniz çoğu zaman, test sırasında limitörünüzün arızalı olmamasına bağlıdır.

Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]