Vantilatör Kayışı (V Kayışı) Nedir, V kayışı Ayarı Nasıl Yapılır, Arızası Nasıl Anlaşılır?

Sinan Tektaş

Vantilatör Nedir?

Vantilatör; Etrafına iki, dört veya altı kanadın perçinlediği çelik bir gövdeden oluşur. Vantilatör gövdesinde, vantilatör ve su pompası kasnağındaki deliklere takabül eden delikler bulunur. Vantilatör kanatları, radyatör gövdesinden geçen suyu soğutabilmesi için radyatörden havayı çekebilecek bir tarzda bükülmüşlerdir.

V Kayışı Nedir, V kayışı Ayarı Nasıl Yapılır, Arızası Nasıl Anlaşılır?

Vantilatör Kayışı Nedir, Ne İşe Yarar?

Su pompası (devirdaim pompası), şarj dinamosu ve vantilatörü çevirmekte olan V kayışı akünün şarj edilmesinden, klimanın çalışma sistemine kadar bir çok işlemde aktif rol alır.  Asıl görevi motor gücünü devirdaim pompasına, şarj dinamosuna ve vantilatöre iletmektir.

Vantilatör Kayışında Meydana Gelen Arızalar

  • Vantilatör kayışının kopması
V kayışının değişmesi gerekmektedir.
  • Vantilatör kayışının gevşemesi
V kayışının tekrar ayarlanması gerekir.
  • Vantilatör kayışının sıkı olması
V kayışının tekrar ayarlanması gerekir.
  • Vantilatör kayışının yağlanması
V kayışındaki yağların temizlenmesi gerekir.

V Kayışı Ne zaman Neden Değiştirilir?

V kayışı normal şartlarda 60.000 ila 90.000 km arasında değiştirilir. Değiştirilme nedenleri ise ses yapması, gevşemesi, kayışta yırtıkların oluşmasıdır.

V Kayışı Yerinden Nasıl Çıkarılır?

Motor kaputu kaldırıldıktan sonra şarj dinamosu ile ayar kolunu birleştiren vidayı ve dinamo ile bağlantı civata ve somunları gevşetilerek dinamo motora doğru gidebildiği kadar hareket ettirilir. Vantilatör kayışı (V kayışı), şarj dinamosu, su pompası ve krank mili kasnağından çıkarılır.

V kayışı Yerine Nasıl Takılır?

Şarj dinamosunun monte edildiği dirseğin civata ve somunları çıkarılır. Ayar kolunu şarj dinamosuna bağlayan vida gevşetildikten sonra dinamo motora doğru gittiği kadar hareket ettirilir. Sonrasında v kayışı vantilatör, devirdaim pompası, ve krank mili kasnakları üzerinden geçirilerek yerine takılır.

V Kayışının Gergin Olması veya Gevşek Olması Durumunda Ayarlanması

V kayışının gergin olması ve V kayışının gevşek olması durumunda aşağıdaki gibi ayarlanması gerekebilir. 

Gereken kayış ayarını temin etmek için şarj dinamosunu motordan uzaklaşacak şekilde hareket ettirilir. Kasnaklar arasındaki kısmın ortasına hafif bir şekilde baş parmakla basıldığı zaman v kayışında ortalama olarak 1.5 veya 2 cm. kadar bir boşluk olmalıdır. Bu boşluk elde edilince dinamo sabit tutturularak tesbit somunu güzelce sıkıştırılır. Çok sıkı v kayışı su pompası veya şarj dinamosunun milini eğebilir. Bunun aksi çok gevşek v kayışı ise su pompasını ve dinamoyu çalıştırmaz. Motora yeni kayış takarken, kayış gerilimi motorun takriben bir saatlik çalışmasından sonra tekrar kontrol edilmeli ve icab ederse kayış gerilimi yeniden ayarlanmalıdır.



Yorumlar
Uyarı:
1.Yorum yaparken saygı çerçevesinden çıkmayın
2.Küfür Hakaret Siyasi propaganda içerikli yorum yapmak yasaktır.
3. Her ne şekilde olursa olsun, özel iletişim bilgilerinizi paylaşmayın, fark edildiğinde kesinlikte silinecektir, www.sinantektas.com.

Resim eklemek için:
[image] image_url [/image]

Bir kod bloğu eklemek için:
[code] your_code [/code]

Teklif eklemek için:
[quote] your_quote [/quote]

Bağlantı eklemek için:
[link] your_link_text | link_url [/link]